ارزیابی محدوده خدماتی مراکز ورزشی و ارائه الگوی بهینه به منظور مکانیابی مراکز ورزشی - مطالعه موردی: شهر کاشان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 31، شماره: 121
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-31-121_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه نمازی

استادیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی/ دانشگاه علم و صنعت ایران

سید احمد حسینی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه سیستان و بلوچستان ، ایران

سهراب امیریان

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور

چکیده

در دنیای کنونی ما به ویژه در مناطق شهری، انباشت بیش از پیش جمعیت، محدودیت امکانات تفریحی، فشارهای حاصل از کار روزانه و مشکلات تامین هزینه های زندگی، آثار نامطلوبی در حیات سالم و فعالیت های اجتماعی- فرهنگی و رفاهی شهرنشینان برجای می گذارد. بنابراین در دسترس بودن مراکز ورزشی برای تمامی ساکنان شهر می تواند به عنوان عاملی مهم در سلامت و سرزندگی شهروندان ایفای نقش کند. بر این اساس هدف از این تحقیق ارزیابی محدوده خدماتی مراکز ورزشی و ارائه الگوی بهینه به منظور مکانیابی مراکز ورزشی شهر کاشان می باشد. روش انجام تحقیق تحلیلی-کاربردی است. به منظور تحلیل و ارزیابی توزیع فضایی و دسترسی به خدمات ورزشی از شاخص میانگین نزدیک ترین همسایه، مدل خود همبستگی موران و تحلیل شبکه در سیستم اطلاعات جغرافیایی و به منظور ارزیابی اهمیت شاخص ها از مدل ANP استفاده شده است. نتایج به دست آمده از شاخص میانگین نزدیک ترین همسایه نشان می دهد که نحوه پراکنش مراکز ورزشی به صورت کاملا خوشه ای می باشد این درحالی است که این مراکز بر اساس مساحت دارای توزیع تصادفی می باشند. حدود ۲۲۰۲ هکتار معادل ۱۶.۸۲ درصد کل مساحت شهر در محدوده خدماتی ۱ کیلومتری خدمات ورزشی می باشد. بنابراین می توان گفت حدود ۴۰ درصد کل جمعیت شهر دسترسی مناسبی به مراکز ورزشی ندارند. در نهایت به منظور ارائه الگوی بهینه ۱۱ شاخص مورد نظر با استفاده از تابع ترکیب وزنی با هم ترکیب شد. نتایج نشان داد حدود ۴ درصد مساحت شهرکاشان به منظور مکانیابی مراکز ورزشی کاملا مستعد می باشد و در حدود ۶۰ درصد از مساحت شهر کاشان مناسب ایجاد مراکز ورزشی نیست. این مسئله موید ضعف برنامه ریزی و مدیریت مربوط به خدمات ورزشی است که در صورت توجه و اهتمام به برنامه ریزی مناسب، مراکز ورزشی شهری می توانند نقش مهمی را در سلامت و سرزندگی شهروندان ایفا نمایند.

کلیدواژه ها

خدمات ورزشی, تحلیل فضایی, الگوی بهینه خدمات, محدوده خدماتی, شهر کاشان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.