ارزیابی فعالیت کمپلمان و لیزوزیم و تعیین تیتر آنتی بادی در سرم میزبان های واسط آلوده به لینگواتولا سراتا با هماگلوتیناسیون غیر مستقیم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 35، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-35-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا البرزی

بخش انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

ماندانا حسینی

بخش انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

سمیه بهرامی

بخش انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مسعود قربانپورنجف آبادی

بخش ایمنی شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

محمدرضا تابنده

بخش بیوشیمی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

این مطالعه به منظور تعیین شیوع آلودگی در گوسفندان و بزها با روش مشاهده ی انگل در غدد لنفاوی مزانتر و سنجش تیتر آنتی بادی با روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم و همچنین بررسی فعالیت کمپلمان سرم به روش کلاسیک و لیزوزیم صورت گرفته است. تعداد ۷۹۱ نمونه ی خون و غدد لنفاوی مزانتر از گوسفندان (۴۵۶) و بزهای (۳۳۵) کشتار شده در کشتارگاه شهر اهواز (استان خوزستان) جمع آوری شد. نتایج حاصل نشان داد که ۸/۷ درصد از کل نشخوارکنندگان در تحقیق حاضر آلوده به لینگوآتولا سراتا بودند. میزان درصد آلودگی به تفکیک در گوسفندان ۷/۵ درصد و در بزها ۷/۱۰ درصد تخمین زده شد. در میزان فعالیت کمپلمان به روش کلاسیک و لیزوزیم بین گروه های آلوده و غیرآلوده در هر دو گروه حیوان تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین با استفاده از روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم علاوه بر مشخص نمودن دقیق نمونه های آلوده از غیرآلوده میزان IgG و IgM علیه لینگواتولا سراتا در سرم حیوانات نیز تخمین زده شد. میزان IgG در نمونه های آلوده بالاتر از میزان IgM بود و میزان این آنتی بادی ها در نمونه های غیرآلوده به میزان قابل توجهی پایین بود. در مجموع مطالعه ی حاضر نشان می دهد که این انگل در بدن میزبان واسط احتمالا توانایی فرار از برخی از اجزای مهم سیستم ایمنی ذاتی (نظیر سیستم کمپلمان و لیزوزیم) را دارد. با اینکه نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که آلودگی به انگل باعث افزایش سطح برخی آنتی بادی ها می شود اما بنظر نمی رسد این تغییرات شرایط را برای از بین بردن انگل فراهم کند.

کلیدواژه ها

کمپلمان, لیزوزیم, لینگواتولا سراتا, میزبان واسط, هماگلوتیناسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.