مروری بر ساختار شیمیایی، کاربرد و روش های شناسایی چسب های کازئینی در آثار تاریخی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات در دنیای رنگ، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSCW-12-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 494
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد یعقوب زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده حفاظت آثار فرهنگی، گروه مرمت و باستان سنجی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

مهدی رازانی

هیئت علمی گروه حفاظت و مرمت از آثار تاریخی دانشکده هنرهای کاربردی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

کازئین یکی از پروتئین هایی است که همواره رد و نشان استفاده از آن در آثار تاریخی دیده شده است. کازئین را از شیر پستانداران به خصوص شیر گاو استخراج کرده و در کاربردهای هنری همانند: بست نقاشی، آهار کاغذ، پوشش دهی چوب ها، افزودنی در ملاط های گچی و یا به عنوان چسب در حوزه حفاظت و مرمت استفاده می شود. هدف از انجام این پژوهش معرفی کاربرد های کازئین، نحوه ساخت این ماده به عنوان چسب، ساختارشناسی کازئین و درنهایت معرفی روش و آنالیز های شیمیایی برای شناسایی این ماده طبیعی در آثار تاریخی است. طبق یافته های این پژوهش مشخص گردید: الف: ترکیب مناسب برای ساخت این نوع چسب از کازئین، آهک هیدراته، اکسید های سدیم و اکسید سیلیکات، نمک های فلزی و آب است ب: ساختار کازئین بیشتر به صورت کروی بوده و دارای بخش آب دوست و آب گریز است که باعث ایجاد ضدآبی در برخی از آثار تاریخی مانند نقاشی می شود ج: آنالیز های دستگاهی مانند طیف سنجی رامان، کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS)، کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) و روش های شیمی تر (آزمون نقطه ای) مانند آزمون نین هیدرین و آزمون بیوره در جهت شناسایی پروتئین به خصوص کازئین بیشترین کاربرد را دارد.

کلیدواژه ها

حفاظت و مرمت, کازئین, شیر, افزودنی, پوشش دهی, میسل کازئین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.