ارزیابی تاثیر هیومیک اسید و جلبک دریایی بر عملکرد دانه و ویژگی های زراعی Cuminum cyminum L. در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 38، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-38-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران رهگشاهی

دانشجوی دکتری، گروه کشاورزی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران

خدابخش پناهی کرد لاغری

استادیار، گروه کشاورزی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران

محمد مهدی رحیمی

استادیار، گروه کشاورزی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران

چکیده

زیره سبز (Cuminum cyminum L.) یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که در مناطق خشک و نیمه خشک کشور که با تنش خشکی مواجه هستند، کشت می شود. بر این اساس، تاثیر عصاره جلبک دریایی و هیومیک اسید در شرایط تنش خشکی در آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ در مزرعه ای واقع در شهرستان بویراحمد در ۳۵ کیلومتری شهر یاسوج بررسی شد. تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در سه سطح آبیاری پس از مصرف ۳۵% رطوبت خاک (شاهد)، آبیاری پس از مصرف ۷۰% رطوبت خاک و آبیاری پس از مصرف ۹۰% رطوبت خاک و فاکتور فرعی هیومیک اسید در دو سطح صفر و ۳۰۰ میلی گرم در لیتر و فاکتور فرعی دیگر جلبک دریایی در دو سطح صفر و دو لیتر در هکتار بود. نتایج آزمایش نشان داد که محلول پاشی هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی تاثیر معنی داری بر عملکرد اسانس، تعداد ساقه های فرعی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، وزن هزاردانه، تعداد دانه در چتر، تعداد چتر در بوته، ارتفاع بوته و درصد اسانس داشت و اثرهای منفی ناشی از تنش خشکی را کاهش داد. به طوری که بیشترین میزان عملکرد دانه، وزن هزاردانه، عملکرد اسانس و تعداد دانه در چتر با محلول پاشی هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی بدست آمد. کاربرد اسید هیومیک نسبت به عصاره جلبک دریایی در بیشتر صفات تاثیر بیشتری داشت، به نحوی که تنها در صفات عملکرد اسانس و درصد اسانس عصاره جلبک دریایی تاثیر بیشتری از فاکتور اسید هیومیک نشان داد. به طور کلی نتایج نشان داد که محلول پاشی هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی می تواند شرایط نامطلوب تنش را تعدیل کند و موجب افزایش ۴۱.۴ درصدی عملکرد زیره سبز شود.

کلیدواژه ها

درصد اسانس, عملکرد اسانس, تعداد چتر در بوته, تعداد دانه در چتر, عملکرد زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.