استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و SWOT و QSPM در ارائه برنامه مدیریت راهبردی پسماند منطقه ۱۳ شهرداری تهران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علمی محیط زیست و توسعه فرابخشی، دوره: 3، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_ENVJ-3-59_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا قاسمی دستگردی

گروه محیط زیست - دانشگاه آزاد اسلامی تهران شمال - کارشناس خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۱۳ تهران

سید علی جوزی

دانشیار گروه محیط زیست دانشگاه آزاد تهران شمال

چکیده

هدف از این مطالعه ارائه برنامه مدیریت راهبردی پسماند منطقه ۱۳ شهرداری تهران به روشی است که از ترکیب دو مدل سوات و تحلیل سلسه مراتبی تشکیل شده وAWOT  نام دارد. در این راستا با بهره­ گیری از نقاط قوت هر دو روش به شناسایی وضع موجود و عوامل اثر گذار بر مدیریت پسماند منطقه پرداخته شد؛ کمیت پسماندهای تولیدی ۶۶ نفر از شهروندان که به صورت تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران از جامعه آماری انتخاب شدند به تفکیک نوع و مقدار بر حسب گرم به ­دست آمد. با تکیه بر نتایج این آنالیز تیم خبرگان به شناسایی عوامل داخلی و خارجی پرداخته و به وسیله تحلیل سوات به اطلاعات به دست آمده امتیاز داده شد، با استفاده روش تحلیل سلسله مراتبی که در این تحقیق به عنوان پشتیبان سوات به شمار می رود هر عامل وزن ­دهی گردید، سپس با توجه به امتیاز های وزن دار به­ دست آمده محدوده اثر مدیریت پسماند منطقه ۱۳ رقابتی تعیین شد، بنابر این با استفاده از هم پوشانی عوامل، گروه خبرگان ۱۳ راهبرد اصلی در محدوده رقابتی ارائه دادند. در نهایت راهبردها توسط ماتریس برنامه ریزی کمی اولویت بندی گردید. نتایج این مطالعه نشان داد راهبرد" بازنویسی مفاهیم آموزشی جهت فرهنگ­ سازی" با امتیاز ۵/۲۵ به عنوان اولویت اول و راهبرد "نظارت کامل و جامع بر عملکرد پیمانکار در مکانیزم جمع آوری، حمل و دفع پسماند جهت جلو­گیری از آلودگی­ های آب ، خاک و هوا" با امتیاز ۴/۶۴۵ دومین اولویت را دارند .درنهایت براساس جدول برنامه ریزی محیط زیستی برای راهبردها یک برنامه اجرایی ارائه شد.  

کلیدواژه ها

مدیریت راهبردی, مدیریت پسماند, تحلیل سلسله مراتبی, منطقه ۱۳ شهرداری تهران, تصمیم گیری چند معیاره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.