برآورد حجم مواد سوختی جنگل های زاگرس شمالی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی فناوری های نوین در کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: NTCONF05_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسما کرامت میرشکارلو

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

عباس بانج شفیعی

استاد، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

هادی بیگی حیدرلو

دکتری علوم جنگل، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

چکیده

مقدار سطح و شدت آت شسوزی جنگل ها به اندازه زیادی وابسته به نوع و حجم مواد سوختنی و تغییرپذیری مکانی آن در یک منطقه طبیعی است. ارزیابی حجم مواد سوختی در تاج پوشش های مختلف جنگلی برای مدیریت بحران و پیشگیری از آتش سوزی های احتمالی بسیا مهم است. هدف این پژوهش تعیین مقدار و نوع مواد سوختنی جنگل های زاگرس شمالی در شهرستان سردشت در تراکم های مختلفجنگلی است. از این رو با توجه به آمار آتش سوزی های اخیر شهرستان سردشت نسبت به انتخاب مناطق مورد بررسی بر اساس درصد پوشش گیاهی (تنک، نسبتا انبوه و انبوه) اقدام شد. در این پژوهش از قطعه نمونه های یک مترمربعی برای اندازه گیری خصوصیات مواد سوختی مانند متوسط ارتفاع پوشش گیاهی، حجم سوخت یک، ۱۰ و ۱۰۰ ساعته، حجم سوخت کل و حجم و عمق لاشبرگ استفاده شد. نتایجنشان داد حجم سوخت کل در اراضی جنگلی مورد بررسی ۳/۸۸ کیلوگرم در مترمربع است. همچنین بیشترین حجم سوختی یک ساعته در اراضی جنگلی انبوه محاسبه شد. بیشترین حجم سوختی ۱۰ و ۱۰۰ ساعته نیز در اراضی جنگلی با تاج پوشش نسبتا انبوه مشاهده شد. محاسبه درصد محتوای رطوبتی مواد سوختی نیز نشان داد اراضی جنگلی با تاج پوشش انبوه بیشترین مقدار محتوای رطوبتی را بین اراضی جنگلی با تاج پوشش نسبتا انبوه و تنک دارد. نتایج این پژوهش می تواند در مبارزه با آتش سوزی، مدیریت بحران و در بسیاری از پژوهش های مربوط به بررسی رفتار آتش سوزی و حفاظت و مدیریت عرصه های جنگل ی مورد استفاده قرار گیرد

کلیدواژه ها

آتش سوزی جنگل، سردشت، حجم ماده سوختی، رطوبت .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.