بررسی تغییرات زمانی و مکانی بارش ماهانه سالانه در رودخانه های آبریزکارون 3 تا سد گتوند با استفاده از GIS

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دهمین سمینار آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI10_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1020
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشرف مکوندی

کارشناس ارشد اقلیم شناسی و محیط زیست

فریده عظیمی

دانشیار دانشکده اقتصاد، اهواز دانشگاه آزاد اسلامی

پیوند پاپن

کارشناس ارشد سازمان آب و برق خوزستان

بتول یاقوت نژاد

کارشناس ارشد سازمان آب و برق خوزستان

چکیده

یکی از مسائل مهم که اغلب در طراحی های هیدرولیکی و هیدرولوژیکی وجود دارد برآورد اطلاعات در مناطقی که اطلاعات اندازه گیری نشده یا داده مفقود است، می باشد. برآورد اطلاعات توسط روشهای مختلف درونیابی مانند رگرسیون ساده، پل گون تین وزن دهی بر حسب معکوس فواصل، کریجینگ و غیره صورت می گیرد. جهت بررسی غییرات زمانی و مکانی بارشهای ماهانه ایستگاههای سد کارون 3 تا گتوند داده های بارش ایستگاههای کلیماتولوژی و باران سنجی استان طی دوره آماری 30 ساله از سال 1345 لغایت 1382 مورد استفاده قرار گرفت بررسی های مدلهای نمودارای اولیه نشان داد که بارش های مااهانه، فصلی، سالانه در تمامی ایستگاهها، نوسانات و تغییرات زمانی و مکانی قابل توجهی دارند. تحلیل مکانی بارش نشان می دهد که در فصل پائیز و زمستان مقدار بارش با افزایش ارتفاع ایستگاهها زیادتر می شود. همچنین می توان ایستگاههای منطقه را با در نظر گرفتن عامل ارتفاع و مقادیر ارش به چند ناحیه تقسیم بندی کرد. لذا با استفاده از نقشه های رقومی 1:25000 مدل رقومی ارتفاعی منطقه (DEM) ساخته شد و منطقه مورد مطالعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت سپس بارش منطقه به روش پیکسلی در محیط GIS انجام می شود. نتایج این تحقیق شامل خصوصیات گرادیان بارش و برآورد میزان بارش سالانه در حوضه مورد نظر بوده و به صورت گرافیکی نمایش داده شده است. با توجه به سرعت و دقت انجام کار که حاصل کاربرد GIS در این تحقیق بوده است می توان از نتایج حاصله برای حوضه های مشابه دیگر استفاده نمود.

کلیدواژه ها

تغییرات، بارش، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.