بررسی تاثیر امواج الکترومغناطیس BTS (آنتن های فرستنده و گیرنده تلفن همراه) روی آنزیم‎های کبدی کبوتر خانگی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 77، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-77-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسام اکبری جور

دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران

ساناز خرمی پور

گروه علوم مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران

سید کمال اسحق حسینی

گروه اطفال دانشکده پزشکی، بیمارستان حضرت فاطمه معصومه، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران

رویا مافی غلامی

گروه علوم مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران

بهناز مرادی غیاث آبادی

گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند، دماوند، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: گسترش استفاده از امواج الکترومغناطیس در زمینه ارتباطات، باعث شده که اثرات بیولوژیکی آن ها مورد توجه قرار گیرد. طبق یافته‎های علمی معتبر، این امواج می‎توانند، منجر به پیامدهایی چون تغییر در عملکرد سلول ها و در نتیجه سبب ایجاد یا تسریع برخی بیماری ها شوند.هدف: از آنجایی که تغییر در میزان آنزیم‎های کبدی در خون می‎تواند نشانه آسیب‎های کبدی باشد، مطالعه حاضر با هدف بررسی این آنزیم‎ها با در نظر گرفتن متغیرهای زمان و فاصله از مبدا انتشار انجام گردید.روش‎کار: مطالعه حاضر روی ۱۲۰ کبوتر ۶ ماهه انجام شد. پس از سازگاری با شرایط آزمایشگاهی، آن ها به شش گروه تصادفی تقسیم شدند. گروه اول (فاصله:۵۰ سانتی‎متر، زمان: ۳۰ دقیقه)، گروه دوم (فاصله:۱۰۰ سانتی‎متر، زمان: ۳۰ دقیقه)، گروه سوم (فاصله:۱۵۰ سانتی‎متر، زمان: ۳۰ دقیقه)، گروه چهارم (فاصله:۵۰ سانتی‎متر، زمان: ۶۰ دقیقه)، گروه پنجم (فاصله:۱۰۰ سانتی‎متر، زمان: ۶۰ دقیقه)، گروه ششم (فاصله:۱۵۰ سانتی‎متر، زمان: ۶۰ دقیقه). هر گروه به مدت ۱ ماه و به صورت روزانه با امواج مواجهه داشته‎ و آزمایش خون برای تعیین میزان آنزیم‎های کبدی، قبل و ۱ ماه پس از مواجهه، اندازه‎گیری و نتایج با نرم‎افزار SPSS پردازش شد.نتایج: مطالعه حاضر نشان داد که رابطه آماری معنی داری بین امواج BTS و آسیب به کبد از طریق افزایش سطح آنزیم های کبدی در هر شش گروه وجود دارد. بر این اساس می توان گفت امواج الکترومغناطیس بسته به فرکانس، انرژی، مدت زمان و فاصله می توانند اثرات تخریبی بر بافت های بدن از جمله کبد داشته باشند. میانگین تغییرات آنزیم ALP از بقیه آنزیم ها بیشتر و میانگین تغییرات آنزیم ALT  از آنزیم های دیگر کمتر بود. همچنین بیشترین تغییرات آنزیم‎های کبدی، در گروه اول و چهارم که کمترین فاصله را تا منبع موج داشتند، رخ داده است.نتیجه­گیری نهایی: افزایش زمان مواجهه و کاهش فاصله تا منبع موج، باعث تغییر میزان آنزیم‎های کبدی گردید. مطالعه حاضر، اهمیت بیشتر "فاصله تا منبع انتشار امواج" را  نسبت به "زمان مواجهه" نشان داد.

کلیدواژه ها

امواج رادیوفرکانس, پیامد بیولوژیکی, آنزیم‎های کبدی, BTS, تاثیر تشعشعات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.