اثر نوع مکمل چربی بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و شاخص های فیزیولوژیک بره های در حال رشد تحت تنش حرارتی تابستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 53، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-53-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده میرشمس الهی

دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

مهدی گنج خانلو

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

فرهنگ فاتحی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

ابوالفضل زالی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

مصطفی صادقی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از نمک های کلسیمی اسیدهای چرب اشباع و غیر­اشباع (امگا-۳ و امگا-۹) بر عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیک بره­های در حال رشد ۴ تا ۵ ماهه، در شرایط گرم تابستان انجام شد. ۳۲ راس بره بر اساس وزن بدن به طور تصادفی به ۴ گروه مساوی تقسیم شدند. بره­ها به صورت انفرادی با جیره­های آزمایشی ۱- جیره پایه بدون افزودن پودر چربی (شاهد)، ۲- جیره پایه حاوی نمک های کلسیمی اسیدهای چرب روغن ماهی به میزان ۲٪ ماده خشک جیره، ۳- جیره پایه حاوی نمک های کلسیمی اسیدهای چرب روغن زیتون به میزان ۲٪ ماده خشک جیره و ۴- جیره پایه حاوی نمک های کلسیمی اسیدهای چرب اشباع به میزان ۲٪ ماده خشک جیره، به مدت ۶ هفته (اوایل تیرماه تا اواسط مردادماه) تغذیه شدند. مصرف خوراک روزانه بره­ها ثبت، و وزن بدن هر هفته اندازه­گیری شد. فراسنجه­های فیزیولوژیک شامل دمای رکتوم و نرخ تنفس به صورت هفتگی اندازه­گیری شد. در مجموع، تغذیه با نمک های کلسیمی روغن ماهی، زیتون و چربی اشباع، باعث افزایش معنی­دار افزایش وزن روزانه و کاهش معنی­دار ضرایب تبدیل غذایی بره­ها نسبت به گروه شاهد شد (۰۵/۰≥ P)، ولی بر ماده خشک مصرفی بره­ها تاثیر معنی­داری نداشت. تغذیه با روغن­های مورد بررسی در این پژوهش، باعث کاهش درجه حرارت رکتوم و تعداد تنفس بره­های قرار گرفته در شرایط گرمای تابستان، نسبت به بره­های گروه شاهد شد (۰۱/۰≥ P). استفاده از نمک های کلسیمی روغن ماهی، روغن زیتون و چربی اشباع، اثر معنی­داری بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام و چربی خام مصرفی بره­های گروه­های مختلف آزمایشی نداشت، با این حال قابلیت هضم چربی خام در بره­های تیمارهای آزمایشی بالاتر از گروه شاهد بود. قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی، با اختلاف معنی­داری در بره­های گروه شاهد بالاتر از سایر گروه­ها بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مکمل­سازی جیره با نمک های کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع ماهی و زیتون و اسیدهای چرب اشباع، بر میزان بهره­وری بره­ها تاثیر گذاشته و باعث بهبود عملکرد بره­ها در طی تابستان شد. بین مکمل­های چربی با الگوی متفاوت اسیدهای چرب در این زمینه تفاوتی وجود نداشت.

کلیدواژه ها

اسید چرب, بره پرواری, صفات فیزیولوژیکی, عملکرد, نمک کلسیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.