تاثیر اسید وانیلیک در مقایسه با ویتامین های C و E برنگهداری کوتاه و بلندمدت اسپرم قوچ

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 53، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-53-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نجم آبادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

حمید دلدار

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

زربخت انصاری پیر سرای

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

عیسی دیرنده

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

در مطالعه­ی حاضر، تاثیر اسید وانیلیک بر ویژگی های منی قوچ نژاد زل برای نگه داری کوتاه­مدت و بلندمدت، مورد مطالعه قرار گرفت. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد، غلظت های مختلف اسید وانیلیک (۱، ۱۰ و ۱۰۰ میکروگرم در میلی لیتر)، مخلوط آلفاتوکوفرول و اسید آسکوربیک (۵ میلی مولار+ ۵ میلی مولار) و تیمار دی متیل سولفوکساید (DMSO، حلال آلفاتوکوفرول-۵ میکرولیتر) بودند. فراسنجه های اسپرم در شرایط مایع در زمان های صفر، ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از نگه داری در دمای یخچال و نیز پس از انجماد- یخ گشایی بررسی شدند. نتایج نشان دادند که در غلظت­های ۱ و ۱۰ میکروگرم در میلی لیتر اسید وانیلیک در مقایسه با گروه­های شاهد و ویتامین E+C، پس از زمان­های مختلف سرد­سازی، صفات کیفی اسپرم (جنبایی، درصد اسپرم های زنده و یکپارچگی غشا) و فعالیت میتوکندری افزایش معنی­داری داشتند (۰۵/۰P< ). پس از انجماد-یخ­گشایی نتایج نشان داد که جنبایی کل و درصد اسپرم های زنده در غلظت ۱ میکروگرم در میلی لیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد و ویتامین E+C بیشتر بود (۰۵/۰P< ). یکپارچگی غشاء و مورفولوژی اسپرم در غلظت های ۱ و ۱۰ میکروگرم در میلی لیتر اسید وانیلیک نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (۰۵/۰P< ). غلظت ۱ میکروگرم در میلی لیتر اسید وانیلیک نسبت به تیمار ویتامین E+C بیشترین فعالیت میتوکندری را از خود نشان داد (۰۵/۰P< ). یافته های حاضر نشان داد که افزودن اسید وانیلیک (غلظت های ۱ و ۱۰ میکروگرم در میلی لیتر اسید وانیلیک) به رقیق کننده موجب بهتر شدن کیفیت اسپرم در طول زمان نگهداری شد.

کلیدواژه ها

اسید وانیلیک, آنتی اکسیدان, آنالیز اسپرم, انجماد اسپرم, نگهداری مایع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.