بررسی جنبه های زیستی جوانه زنی و سبز شدن بذرهای نیلوفر پیچ (Ipomoea purpurea L.)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 36، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-36-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان عباسی

گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

فائزه زعفریان

گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

معصومه یونس آبادی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی اثر دما، شوری و خشکی و همچنین مطالعه فنولوژی این علف هرز بر اساس درجه روز-رشد می باشد. این آزمایش ها در آزمایشگاه علوم علف های هرز دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد، که عبارت بودند از: دمای کاردینال در هشت سطح شامل: ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۲۵، ۳۰، ۳۵ و ۴۰ درجه سانتی گراد، تنش شوری در نه سطح شاهد، ۹۲/۰، ۸۴/۱، ۶۸/۳، ۳۶/۷، ۷۵/۱۴، ۵/۲۹، ۳۵ و ۴۰ دسی­زیمنس بر متر کلرید سدیم و تنش خشکی در شش سطح شاهد، ۲/۰-، ۴/۰-، ۶/۰-، ۸/۰- و ۱- مگاپاسکال. برای بررسی فنولوژی علف ­هرز نیلوفرپیچ، آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح بلوک­های کامل انجام شد. بذور از دمای ۱۰ درجه سانتی گراد شروع به جوانه زنی کردند و با افزایش دما بر درصد جوانه زنی افزوده شد. با بررسی پارامترهای مختلف، مدل دندان مانند به عنوان مدل برتر انتخاب و دمای پایه، مطلوب فوقانی، مطلوب تحتانی و سقف به ترتیب ۳۹/۷، ۵۴/۲۳، ۵۴/۲۹ و ۵۴/۳۹ درجه سانتی گراد برآورد شد. همچنین سطح شوری ۳۳/۳۱ دسی زیمنس سبب ۵۰ درصد کاهش درصد جوانه زنی در این گیاه می شود. در تنش خشکی بیشترین درصد جوانه زنی (۱۰۰ درصد) در تیمار شاهد و کمترین درصد جوانه زنی (۵/۹۷ درصد) در تیمار ۴/۰- مگاپاسکال مشاهده شد. درمجموع شش مرحله فنولوژی ازجمله سبز شدن، ساقه رفتن، غنچه دهی، گلدهی، میوه دهی و رسیدگی بذر ثبت شد. نتایج نشان داد که کوتاهترین و طولانی ترین مراحل رشدی این علف هرز ازنظر زمانی به ترتیب سبز شدن و ساقه دهی می باشد. همچنین مشخص شد که نیلوفرپیچ مراحل فنولوژیکی خود را طی ۱۶۸ روز و با کسب ۰۱/۲۳۷۸ درجه روز-رشد به پایان می رساند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بهترین زمان کنترل این علف هرز، قبل از شروع مرحله گلدهی است.

کلیدواژه ها

دمای کاردینال, تنش خشکی و شوری, جوانه زنی, فنولوژی, نیلوفرپیچ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.