بررسی رهیافت اختلاط علف کش های پیش رویشی با مالچ آلی بر کنترل علف های هرز و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 36، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JPP-36-1_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 362
نویسندگان
دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه صنعتی شاهرود
چکیده
آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در خراسان رضوی در دو مزرعه چهارساله زعفران با اقلیم های متفاوت جهت ارزیابی اثر ترکیب علف کش و مالچ به عنوان روشی جدید در کنترل علف های هرز زعفران طی سال های ۹۶-۱۳۹۵ انجام شد. تیمارهای موردبررسی شامل کاربرد علف کش های پیش رویشی تریفلورالین (EC۴۸%، شرکت گیاه)، پندیمتالین (EC۳۳%، شرکت آریا) و متریبوزین (WP۷۰%، شرکت گیاه) به ترتیب در مقادیر ۱۲۰۰، ۱۴۸۵ و ۵۲۵ گرم ماده موثره در هکتار به سه روش مختلف به طور مستقیم در خاک، زیر لایه مالچ تراشه چوب و کاربرد مخلوط علفکشها با مالچ تراشه چوب همراه با سه تیمار شاهد وجین، مالچ به تنهایی و نیز شاهد بدون کنترل بودند. نتایج نشان دادند که گونه های علف هرز غالب متعلق به خانواده های گندمیان، شببو و کاسنی بود. در هر دو مزرعه کمترین وزن خشک علف های هرز (به ترتیب ۹۰و ۹۳ درصد کاهش در مقایسه با شاهد) و بیشترین عملکرد زعفران (به ترتیب ۲۰۰ و ۱۲۵ درصد افزایش وزن کلاله خشک در مقایسه با شاهد) از تیمار وجین دستی به دست آمد. تیمارهای مالچ مخلوط با علف کش هم در کاهش وزن خشک علف های هرز و هم افزایش اجزایی عملکرد زعفران بهتر از تیمارهای علف کش به تنهایی عمل کردند. تیمار متریبوزین مخلوط با مالچ بعد از وجین بیشترین عملکرد را در کلیه شاخص های موردبررسی زعفران به خود اختصاص داد. مالچ بدون علف کش در ضخامت ۳ سانتی متر اگرچه باعث کاهش وزن خشک علف های هرز در هیچ کدام از مناطق موردبررسی نشد تاثیر مثبتی بر عملکرد زعفران داشت. به طورکلی تیمارهای مالچ مخلوط شده با علف کش علاوه بر بهبود کار آیی علف کش ها باعث افزایش عملکرد زعفران از ۸۱ تا ۱۶۰ درصد در مقایسه با شاهد نیز شدند. با توجه به نتایج حاصل، اختلاط علف کش متریبوزین با یک لایه مالچ تراشه چوب به ضخامت ۳ سانتی متر، می تواند کنترل قابل قبولی از علف های هرز زعفران فراهم کند.کلیدواژه ها
پندیمتالین, تریفلورالین, مالچ مخلوط شده با علف کش, متریبوزین, مدیریت تلفیقی فیزیکی- شیمیاییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.