ارزیابی تنوع ریخت شناسی برخی اکوتیپ های اسفرزه (Plantago ovata)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 53، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-53-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین فتوکیان

دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران

مهدیه ارشدی

دانشجوی دکتری، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور ارزیابی تنوع ریخت­شناسی در ۱۶ اکوتیپ اسفرزه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار و با استفاده از ۲۲ صفت ریخت شناسی اجرا شد. در تجزیه خوشه ای که با استفاده از داده­ها استاندارد شده انجام گرفت، فواصل بین اکوتیپ­ها با مربع فاصله اقلیدسی برآورد شد و دندروگرام به روش Ward ترسیم گردید. تجزیه عاملی به روش وریماکس انجام گرفت. میانگین مربعات اکوتیپ­ ها برای تمامی صفات، بجز مقدار و درصد موسیلاژ، معنی دار بود. نتایج تجزیه خوشه ای، اکوتیپ­ ها را در سه خوشه گروه­بندی کرد. صحت نتایج تجزیه خوشه ای با استفاده از تجزیه تابع تشخیص تایید شد. در تجزیه عاملی، پنج عامل استخراج شد که در مجموع ۷۷/۸۶ درصد از واریانس بین صفات را توجیه نمودند. مهمترین صفات تاثیر گذار در توجیه واریانس صفات ارتفاع بوته، طول دم گل آذین، طول سنبله، شاخص برداشت و وزن هزاردانه بودند که در عامل اول قرار گرفتند. تنوع ریخت­شناسی در بین اکوتیپ­ های مورد استفاده برای بیشتر صفات معنی دار بود و اکوتیپ­ های PO۱۲، PO۱۵ و PO۶ با توجه به متوسط عملکرد دانه و مقدار موسیلاژ نسبت به بقیه اکوتیپ­ ها برتر بودند.

کلیدواژه ها

تجزیه تابع تشخیص, بردار ویژه, مربع فاصله اقلیدوسی, موسیلاژ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.