پایش زمانی تغییرات کاربری کشاورزی و مسکونی با استفاده از تکنیک سنجش از دور (مطالعه موردی منطقه لاله زار کرمان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی تغییرات محیطی با استفاده از فناوری سنجش از دور و GIS
  • کد COI اختصاصی: ENVIRS02_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد موسی اکبری

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

اعظم جعفری

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

محمدهادی فرپور

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

چکیده

پایش تغییرات کاربری اراضی بهعنوان یکی از جنبه های مدیریتی در عرصه های کشاورزی، منابع طبیعی و شهری محسوب میشود. در این مطالعه با استفاده از داده های سیستم اطلاعات جغرافیایی و همچنین تکنیک سنجش از دور در محیط نرم افزار Envi نسخه ۵/۳/۱، روند تغییرات دو نوع کاربری کشاورزی و مسکونی در بازه زمانی بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست (OLI) ۸ و لندست ۷ (ETM) در منطقه لالهزار بردسیر مورد مطالعه قرار گرفت. پس از انجام مراحل پیش پردازش شامل تصحیحات رادیومتریک، اتمسفری و هندسی، طبقه بندی کاربریها به دو صورت نظارت نشده و نظارت شده انجام شد. به منظور اعتبارسنجی نقشه های کاربری، ضریب کاپا و خطای مربوط به این طبقه بندی نیز به دو صورت خطای گماشتهشده و خطای حذف شده محاسبه گردید. میزان رشد مساحت برای دو کاربری کشاورزی و مسکونی به ترتیب ۱/۵۴ و ۱/۷۷ درصد برآورد شد، که نشان دهنده عدم تناسب رشد جمعیت نسبت به رشد فعالیت کشاورزی در منطقه میباشد، به عبارتی نتایج نشان میدهد که با توجه به ییلاقی بودن منطقه، مدیریت تغییرات کاربری کشاورزی به سمت کاربری مسکونی به صورت مجاز و غیرمجاز در جهت حفظ منابع آب و خاک ضروری میباشد.

کلیدواژه ها

تغییر کاربری اراضی، طبقه بندی نظارت شده، ماهواره لندست، لاله زار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.