اصول دادرسی منصفانه و حقوق کودکان؛ مطالعه تطبیقی در حقوق ایران و اسناد بین المللی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی حقوق و علوم سیاسی
  • کد COI اختصاصی: ISCV05_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 395
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد رضوانی مفرد

استادیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا همدان

غزل آهوخش

دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

دادرسی عادلانه یا منصفانه به معنای تضمین های کلی است که برای رعایت حقوق دو طرف در فرایند دادرسی انواع دعاوی نزد دادگاهی صلاحیتدار، مستقل و بی طرف در مکانیسم قضایی پیشبینی شده است. مرجع قضایی باید در طول دادرسی این اصول را در تمامی دعاوی رعایت کند. بر همین اساس در مواد ۲ تا ۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ به اصول دادرسی منصفانه پرداخته شده است. اصولی همچون اصل برائت، تفهیم اتهام، حق سکوت، حق داشتن وکیل و اصل سرعت در رسیدگی در تمامی مراحل دادرسی نسبت به عموم اشخاص یکسان اعمال میشود. تصویب کنوانسیون حقوق کودک و پیوستن ایران به آن سبب شده است تضمینات ناظر بر دادرسی کودکان در مقایسه با رویکرد حقوق کیفری ناظر بر بزهکاری بزرگسالان، از ویژگیهای خاصی از جمله رفتار حمایتی و تربیتی برخوردار شود. دادرسی کیفری ویژه کودکان دارای وجوه افتراقی متعددی با دادرسی بزرگسالان است؛ به همین منظور در مراحل سه گانه دادرسی، قانونگذار شرایط خاصی را در هرمرحله، برای منافع عالی کودکان در نظر گرفته است که درمرحله تحقیقات مقدماتی میتوان به دادگاه ویژه، پلیس وقضاتی اشاره کرد که دوره های آموزشی خاصی مرتبط با علومی همچون روانشناسی و مددکاری اجتماعی گذرانده اند. در مرحله رسیدگی نیز از شرایط خاص دادگاه های کودکان میتوان به غیرعلنی بودن دادرسی و حتیالمقدور بازداشت نکردن وی اشاره کرد؛ همچنین در مرحله صدور حکم، قانونگذار با هدف جلوگیری از تخریب روحیه کودک، اقدامات تامینی و تربیتی خاصی با توجه به سن و جرم ارتکابی در نظر گرفته است.

کلیدواژه ها

دادرسی عادلانه، اطفال و نوجوانان، کنوانسیون حقوق کودک، اقدامات تامینی و تربیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.