بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری آبیاری تحت فشار بین کشاورزان شهرستان اسدآباد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-31-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا موحدی

دانشیار و عضو هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان.

نسیم ایزدی

دانشجوی دکترای ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان.

رضا وحدت ادب

دانش آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگاه بوعلی سینا همدان.

چکیده

با توجه به شرایط خشکسالی و اینکه بخش کشاورزی بیشترین مصرف را در بین بهره­برداران آب در کشور دارد، استفاده از فناوری های آبیاری تحت فشار که به میزان قابل توجهی مصرف آب را کاهش می­دهند بسیار توصیه می­گردد. اما مهمترین بحث در توسعه فناوری های کشاورزی، پذیرش آن در بین بهره­برداران است. بنا بر این، هدف از انجام این پژوهش بررسی سازه­های موثر بر پذیرش آبیاری تحت فشار توسط کشاورزان بود. این پژوهش در روستاهای قوچ تپه، آهوتپه، چنار سفلی و چنار علیا، از روستاهای تابعه شهرستان اسدآباد استان همدان انجام شد و جمعیت مورد مطالعه ۹۰ کشاورز منطقه بود که از آبیاری تحت فشار استفاده می­ کردند. داده­های این مطالعه با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع­آوری شد . پردازشداده­ها از طریق نرم افزار SPSS و AMOS صورت گرفت. یافته­های پژوهش، نشان داد که متغیرهای سودمندی ادراکی، سهولت استفاده ادراکی، و نگرش نسبت به استفاده، تاثیر مثبت و معنی­داری بر تصمیم به استفاده از سیستم­های آبیاری تحت فشار و در نتیجه پذیرش آن داشته­اند. در پایان، بر اساس یافته­های پژوهش پیشنهاد می­شود سیستم­های آبیاری تحت فشار از طریق مجلات و نشریه­های ترویجی و سایر رسانه­های اجتماعی برای آشنایی و معرفی بیشتر کشاورزان ترویج شوند. همچنین، در توسعه فناوری­های نوین آبیاری تحت فشار لازم است برخی زیرساخت ها و شرایط برای سهولت پذیرش کشاورزان فراهم شوند.

کلیدواژه ها

پذیرش تکنولوژی, بهره وری آب, کشاورزی پایدار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.