اثر استفاده از مقادیر مختلف کمپوست و پلیمرسوپر جاذب رطوبت بر عملکرد و کارآیی مصرف آب گوجه فرنگی گلخانه ای

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 147

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WRA-31-4_004

تاریخ نمایه سازی: 31 خرداد 1401

چکیده مقاله:

به منظور بررسی تاثیر استفاده از مخلوط مقادیر مختلف کود کمپوست و پلیمرسوپر جاذب رطوبت در افزایش عملکرد و کارآیی مصرف آب گوجه فرنگی(Solanum lycopersicum) آزمایشی گلخانه­ای بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرارطی سالهای ۱۳۹۱ الی۱۳۹۳ در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی (طرق) انجام  شد. عامل اول شامل چهار مقدارکمپوست (صفر ، ۱۵% ، ۳۰% و ۵۰% وزنی خاک ) و عامل دوم پلیمر سوپرجاذب در چهار مقدار (صفر ، ۵ ، ۱۰ و  ۱۵ گرم برای هر بوته ) بود. توصیه مصرف کودهای شیمیایی بر اساس آزمون خاک انجام شد. آبیاری در زمان ۵۰ درصد تخلیه مجاز رطوبتی انجام شد. تمامی کودهای شیمیایی و کمپوست قبل از کاشت مصرف شدند. مقادیر مختلف پلیمر بصورت نقطه ای برای هر بوته در محل توسعه ریشه به خاک داده شد. تجزیه مرکب دو ساله نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمارهای مصرف پلیمر سوپرجاذب و کمپوست بر عملکرد گوجه فرنگی در سطح یک درصد معنی­دار بود بطوریکه بیشترین عملکرد از تیمار بدون مصرف پلیمر سوپرجاذب و مصرف ۳۰ درصدکمپوست به میزان ۳۵۲۰ گرم میوه گوجه فرنگی در بوته بدست آمد. کمترین عملکرد از تیمار مصرف ۱۵ گرم پلیمر سوپرجاذب و ۵۰ درصد کمپوست به میزان ۱۵۸۸ گرم میوه گوجه فرنگی در بوته بدست آمد.همچنین نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمارهای مصرف پلیمر سوپرجاذب و کمپوست بر کارآیی مصرف آب گوجه فرنگی در سطح یک درصد معنی­دار بود و بیشترین کارآیی مصرف آب از تیمار مصرف ۳۰ درصد کمپوست به میزان ۹۷/۵۷ گرم بر لیتر بدست آمد. کمترین کارآیی مصرف آب از تیمار مصرف ۱۵ گرم پلیمر سوپرجاذب و صفر درصد کمپوست به میزان ۶۴/۱۵ گرم بر لیتر بدست آمد. بیشترین دور آبیاری معادل هشت روز از تیمارهایی که ۵۰ درصد وزنی کمپوست را داشتند بدست آمد. با توجه به نتایج این آزمایش و اثرات مفید کمپوست بر رشد و عملکرد گوجه فرنگی، مصرف کمپوست در بستر کشت گوجه فرنگی گلخانه­ای توصیه می­شود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

محمد حسین رحیمیان

مربی پژوهشی بخش تحقیقات خاک و آب،مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی ، مشهد-ایران.

حمیدرضا ذبیحی

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات خاک و آب،مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی ، مشهد-ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :