تاثیر کم آبیاری ذرت دانه ای با استفاده از سیستم آبیاری قطره ای بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارایی مصرف آب

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-26-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول اسدی

مدرس گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

روح ا... اسدی

مدرس گروه اقتصاد و مدیریت دانشگاه پیام نور؛

چکیده

       کاهش مصرف آب دردوره­های خشکسالی از طریق کم­آبیاری امکان­پذیر است. کم­آبیاری روشی مطرح در مدیریت آبیاری برای صرفه­جویی در مقدار مصرفی آب آبیاری بدون وارد کردن خسارت شدید به گیاه می­باشد. به منظور تعیین تاثیر کم­آبیاری بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارایی مصرف آب ذرت­دانه­ای رقم سینگل کراس ۷۰۴ با استفاده از سیستم آبیاری قطره­ای، آزمایشی در سال ۱۳۸۹ در قالب ۴ تیمار آبیاری (نیاز آبی خالص گیاه (تیمار شاهد) و سه تیمار، مکش در FC۲/۱، FC۵/۱ و FC۸/۱)، بصورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ارزوئیه واقع در استان کرمان اجرا گردید. تیمارهای مورد مطالعه، از لحاظ میزان عملکرد محصول، دور آبیاری، کارایی مصرف آب، برخی از اجزای عملکرد و معیار اقتصادی نسبت منفعت به هزینه ارزیابی گردیدند. نتایج تحقیق نشان داد، تیمار شاهد با عملکرد ۹۳۹۳ کیلوگرم در هکتار و با اختلاف ۴ درصدی نسبت به تیمار مکش در FC۲/۱ در بهترین جایگاه قرار گرفته است این در صورتی است که حجم آب مصرفی و کارایی مصرف آب این تیمار به ترتیب ۱۰ درصد بیشتر و ۵/۶ درصد کمتر از تیمار مکش در FC۲/۱ می­باشد. وزن هزار دانه، تعداد دانه در ردیف و ردیف دانه در بلال در تیمار مکش در FC۲/۱ نسبت به تیمار شاهد به ترتیب ۵، ۵/۶ و ۵/۶ درصد کاهش داشت اما این تیمار در ارزیابی اقتصادی در جایگاه خوبی قرار گرفت. بنابراین استفاده از روش کم­آبیاری در کشت ذرت­دانه­ای با تیمار مکش در FC۲/۱ در منطقه ارزوئیه استان کرمان می­تواند راهکاری مناسب برای صرفه­جویی در مصرف آب و افزایش کارایی مصرف آب در دوره­های خشکسالی باشد.

کلیدواژه ها

تنش آبی, آبیاری قطره ای نواری, صرفه جویی در مصرف آب, ذرت دانه ای سینگل کراس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.