مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان فراشناختی بر کاهش افکار وسواسی بیماران اضطرابی در راستای خانواده درمانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده درمانی کاربردی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AFTJ-3-1_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه جاویدنیا

دانشجوی دکتری روانشناسی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران.

سید ابوالقاسم مهری نژاد

دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

آمنه معاضدیان

استادیار گروه روانشناسی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران

چکیده

هدف : پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخله های شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی و فراشناخت برکاهش افکار وسواسی بیماران اضطرابی انجام گرفت.روش : روش این پژوهش، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش، بیماران مراجعه کننده به بیمارستان معتمدی و مرکز مشاوره روشنا سمنان در سال ۱۳۹۸ است که از آنان نمونه ای شامل ۳۶ نفر انتخاب گردید و به طور تصادفی در سه گروه ۱۲ نفری شامل دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگزین شدند. در ابتدا پرسشنامه افکار وسواسیOBQ،گروه مطالعه شناخت اختلال وسواس فکری - عملی (۲۰۰۳) ، در هر سه گروه توزیع و پاسخها به عنوان نمرات پیشآزمون ثبت شد. سپس اعضای گروههای آزمایش اول، بر اساس پروتکل سیگال، ویلیامز و تیزدل (۲۰۰۲)، تحت مداخلهی"شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی" و اعضای گروههای آزمایش دوم، بر اساس روش درمان فراشناختی ولز (۲۰۰۸)، تحت مداخلهی "درمان فراشناختی" قرار گرفته و نهایتا برای افراد گروههای گواه، هیچ مداخلهای انجام نپذیرفت. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس چند متغیره با نرم ا فزار SPSS-۲۲ تحلیل گردید.یافته ها و نتایج : نتایج تحقیق نشان دهنده تاثیر گذاری(P< ۰.۰۱) هر دو رویکرد شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی و درمان فراشناختی بر کاهش افکار وسواسی بیماران اضطرابی است. بعلاوه نتایج نشان داد که بین اثربخشی مداخله شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی و درمان فراشناختی بر کاهش افکار وسواسی بیماران اضطرابی تفاوت معناداری (P> ۰.۰۵)وجود ندارد.نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق میتوان نتیجه گرفت که هر دو رویکرد شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی و درمان فراشناختی بر کاهش افکار وسواسی بیماران اضطرابی تفاوتی با یکدیگرنداشته و میتوانند اثر بخش باشند.

کلیدواژه ها

ذهن آگاهی, مراقبه, شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی, درمان فراشناختی, افکار وسواسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.