اثربخشی آموزش تحلیل رفتار متقابل بر استرس والدگری مادران و پذیرش والدینی کودکان تیزهوش پرخاشگر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده درمانی کاربردی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AFTJ-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا نجاتی فر

گروه روانشناسی و آموزش افراد با نیازهای خاص، دانشگاه اصفهان، ایران

علی آقازیارتی

گروه روانشناسی و آموزش افراد با نیازهای خاص، دانشگاه اصفهان، ایران

احمد عابدی

گروه روانشناسی و آموزش افراد با نیازهای خاص، دانشگاه اصفهان، ایران

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تحلیل رفتار متقابل بر استرس والدگری مادران و پذیرش والدینی کودکان تیزهوش پرخاشگر انجام شد.روش: روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کودکان پسر تیزهوش پرخاشگر ۱۲-۸ سال در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ بود که ۳۰ کودک با روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب شدند و مادران آن ها در گروه های آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش، مداخله تحلیل رفتار متقابل را طی ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقه ای دریافت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استرس والدگری (آبیدین ۱۹۹۰) و پرسشنامه طرد- پذیرش والدین (رونر ۲۰۰۷) استفاده شد. داده های با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که مداخله تحلیل رفتار متقابل در کاهش استرس والدگری مادران و افزایش پذیرش والدینی کودکان تیزهوش پرخاشگر تاثیر داشته است. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میزان تاثیر آموزش تحلیل رفتار متقابل بر استرس والدگری (۳۳/۱۰=F) و پذیرش والدینی (۵۰/۳۴=F) معنادار بوده است (۰۵/۰> P).نتیجه گیری: بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت آموزش تحلیل رفتار متقابل از طریق شناخت ارزش های وجودی و بهبود ارتباطات بین فردی منجر به کاهش استرس والدگری و افزایش پذیرش والدینی کودکان تیزهوش پرخاشگر می شود.

کلیدواژه ها

کلید واژه ها: تحلیل رفتار متقابل, استرس والدگری, پذیرش والدینی, کودکان تیزهوش پرخاشگر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.