بررسی دلائل بروز مشکل نشت از جداریها - آستری های نصب شده در لایه های کلیدی سازند پرفشار گچساران در میادین کوپال و مارون

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی صنعت حفاری
  • کد COI اختصاصی: NIDIC01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا شادی زاده

دانشگاه صنعت نفت

محمدحسن صالحی کسائی

معاونتامور فنی حفاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

امیررضا جعفری آذر

عبدالکریم علی محمدی

چکیده

در حفاری چاههای نفت عبور از سازندها و لایه های فشاری مختلف و رسیدن به مخازن نفت اجتناب ناپذیر است . از آنجا که معمولاً س ا زندهای فوقانی مخازن هیدروکربنی دارای محدوده فشاری بسیار گسترده و متنوعی می باشد، اصولاً حفاری توام این سازندها امکانپذیر نمی باشد بدین منظور راندن جداری (یا آستری ) و سیمانکاری آن با هدف جداسازی سازندهای با فشار های مختلف ضروری است . نظر به اینکه بیشترین حساسیت جهت جداسازی لایه ها، در نقاط تغییر سازندهای فشاری مختلف(کفشک جدار ی) می باشد و دستیابی به آن توسط ایزولاسیون و پیوند مناسب سیمان امکانپذیر است، ضرورت اعمال حساسیتهای فراوانی را در تعیین نقطه جداره گذاری، طراحی جداری، طراحی و فرمولاسیون سیمان، اجرای عملیات سمانکاری و ... را طلب می نماید . بدیهی است هر گونه مشکلی در موارد بالا عملاً دستیابی به اهداف سیمانکاری و جداسازی لایه های فشاری مختلف را مشکل و بعضاً غیر ممکن می سازد. در این مقاله سعی گردیده است با مطالعه بیش از یکصد حلقه چاه حفاری شده در میادین مارون و کوپال و بررسی مشکل نشت درکفشک جداری یا آستری در پوش سنگ با بهره گیری از گزارشات مختلف از جمله گزارش های عملیات حفاری، تعیین نقطه جداره گذاری، راندن جداری، عملیات سیمانکاری ، مراحل ارزیابی ایزولاسیون سیمان اطراف کفشک و نمودارهای مختلف ارزیابی سیمان پشت جداری ها از قبیلCAST, USI, VDL, CBL مشکل فوق مورد بررسی موشکافانه قرار گیرد. نتایج بدست آمده نشان میدهد که عامل اصلی نشت کفشک و عدم توانایی سیمان در جدا سازی لایه های پرفشار گچساران از مخزن تولیدی آسماری بدلیل اعمال تنش های گرمایی و تنش های ناشی از هیدرولیک سیال می باشد

کلیدواژه ها

حفاری ، کفشک ، پوش سنگ ، جداری ، مارون ، نمودار های سیمانبندی ، آستری ، سازند گچساران ،نشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.