جداسازی، شناسایی و تعیین حساسیت ضدمیکروبی آرکوباکتر بوتزلری جداشده از لاشه مرغ در کشتارگاه های شهرستان تنکابن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRIFST-11-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا پورعباسقلی

گروه میکروبیولوژی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

حامی کابوسی

گروه میکروبیولوژی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

مسعود قانع

گروه میکروبیولوژی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران

راحم خوشبخت

گروه باکتری شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین، آمل، ایران

مهدی قیامی راد

گروه میکروب شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران

چکیده

آرکوباکتر بوتزلری رایج ترین جنس از خانواده کمپیلوباکتریاسه است که به عنوان پاتوژن زئونوز و نوظهور شناخته شده است. هدف از این مطالعه جداسازی، شناسایی و تعیین حساسیت ضدمیکروبی سویه های آرکوباکتر بوتزلری نسبت به آنتی بیوتیک هایی است که در درمان بیماری های عفونی در انسان و حیوانات استفاده می شود. ازاین رو، ۲۹۷ نمونه از لاشه مرغ در کشتارگاه های شهرستان تنکابن جمع آوری شد. کلنی های مشکوک با استفاده از تست بیوشیمیایی جداسازی و شناسایی شدند و از تکنیک واکنش زنجیره ای پلی مراز برای تکثیر ژن ۱۶SrRNA و تایید نتایج فتوتیپی استفاده شد. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آرکوباکتر بوتزلری نسبت به ۱۶ آنتی بیوتیک به روش دیسک دیفیوژن و تعیین حداقل غلظت مهارکننده رشد سویه ها نسبت به تتراسایکلین، اریترومایسین و جنتامایسین به روش رقت سازی لوله ای تعیین گردید. از ۳۶ سویه جداسازی و شناسایی شده، تمامی جدایه ها نسبت به پنی سیلین ۱۰۰ درصد، آمپی سیلین ۱۰۰ درصد و اگزاسیلین ۱۰۰ درصد مقاومت نشان دادند و همچنین میزان مقاومت به تری متوپریم/سولفامتوکسازول ۹۴/۴ درصد، سیپروفلوکساسین ۹۴/۴ درصد، نالیدیکسیک اسید ۹۱/۷ درصد، آزیترومایسین ۹۱/۷ درصد و آموکسی سیلین ۸۰/۶ درصد ارزیابی گردید. از ۳۶ جدایه آزمایش شده، تمامی ایزوله ها نسبت به جنتامایسین ۱۰۰ درصد حساسیت نشان داده اند. ۷۲ درصد سویه ها دارای حداقل غلظت مهارکنندگی≥۱۲۸ (میکروژول بر میلی لیتر) و حداقل غلظت کشندگی≥۲۵۶ (میکروژول بر میلی لیتر) نسبت به آنتی بیوتیک تتراسایکلین بودند. همچنین تعداد ۱۰ سویه مقاومت دارویی چندگانه (۲۷/۷۷ درصد) و تعداد ۲۴ سویه مقاومت دارویی گسترده (۶۶/۶۶ درصد) بوده است. یافته های تحقیق حاضر، وجود آرکوباکتر بوتزلری را در لاشه های مرغ و شیوع بالای مقاومت ضدمیکروبی نسبت به آنتی بیوتیک های مختلف را در این ناحیه نشان داد.

کلیدواژه ها

آرکوباکتر بوتزلری, حداقل غلظت مهارکننده رشد, مقاومت ضدمیکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.