تاثیر BAP و TIBA بر روی پرآوری شاخساره در کشت درون شیشه ای رز رقم فول هاوس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-29-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه حاجیان

دانشگاه تبریز

سعداله علیزاده اجیرلو

دانشگاه تبریز

فریبرز زارع نهندی

دانشگاه تربیت مدرس/ دانشگاه تبریز

چکیده

ریزازدیادی روشی مناسب برای تکثیر سریع و انبوه ارقام و پایه های رز مورد نیاز بالای بازار گل است. بعد از چند واکشت، میزان پرآوری شاخساره به شدت کاهش پیدا می کند و تنظیم کننده های رشد تاثیر مهمی در مرحله کلیدی پراوری این محصول دارند. در این تحقیق اثرات BAP و ضداکسین TIBA بر کمیت و کیفیت شاخه های تولید شده رقم فول هاوس رز مورد مطالعه قرار گرفت و در آن BAP و TIBA هر کدام در سه غلظت ۰، ۲/۲ و ۸/۸ میکرومولار در مرحله پرآوری استفاده شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. پس از دو ماه قرارگیری شاخساره ها در مرحله ی پرآوری، پارامترهای درصد پرآوری، درصد زنده مانی شاخساره ها، تعداد شاخساره های جانبی، میزان رشد شاخساره ی اصلی، متوسط طول شاخساره های جانبی، تعداد برگ سبز در شاخساره ی اصلی، متوسط تعداد برگ سبز شاخساره های جانبی، متوسط تعداد برگ کلروز و نکروز شاخساره ها، متوسط قطر قاعده شاخساره های جانبی، وزن تر شاخساره ها و تعداد شاخساره های با نوک نکروزه شده اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که BAPروی تعداد برگ سبز شاخساره ی اصلی و تعداد شاخساره های با نوک نکروزه شده اثر معنی داری نداشت ولی سایر پارامترهای اندازه گیری شده را بهبود بخشید. غلظت ۸/۸ میکرو مولار BAP اثرات بهبوددهنده ی بیشتری نسبت به ۲/۲ میکرومولار آن داشت. غلظت بالای TIBA، تعداد شاخساره های با نوک نکروزه شده را به طور معنی داری افزایش داد. این آنتی اکسین روی وزن تر شاخساره ها اثر منفی داشت ولی سایر پارامترهای اندازه گیری شده را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار نداد.

کلیدواژه ها

رز, ریزازدیادی, BAP, TIBA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.