تاثیر اسید جیبرلیک و پوترسین بر رشد، گلدهی و عمر گلجای گل شاخه بریده سوسن رقم ʻLesothoʼ

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 36، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-36-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حجتی پور

گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت

معظم حسن پور اصیل

گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

سوسن گیاهی دایمی با سوخ­های فلسی بدون پوشش است که متعلق به خانواده Liliaceae می­باشد. معطر و بزرگ بودن گل­ها از مشخصه­های اصلی این خانواده است. جایگاه سوسن به عنوان چهارمین گل شاخه بریده پرفروش در بازار جهانی و همچنین سیر صعودی تقاضا برای این گل در جهان، حاکی از اهمیت بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری این گل است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر جیبرلیک اسید و پوترسین بر رشد، گلدهی و ماندگاری گل­های شاخه بریدنی سوسن به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. پیاز سوسن Oriental×Trumpet رقم ʼLesothoʻ از شرکت Onings Holland تهیه شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل اسید جیبرلیک در ۴ سطح صفر (شاهد)، ۱۵۰، ۳۰۰ و ۴۵۰ میلی گرم در لیتر به صورت غوطه­وری پیازها قبل از کشت و پوترسین در ۴ سطح صفر (شاهد)، ۵/۰، ۱ و ۲ میلی مولار به صورت محلول پاشی در مرحله غنچه­دهی انجام شد. آزمایش در شرایط گلخانه و محیط کشت حاوی خاکبرگ پوسیده، ماسه و پرلیت به نسبت مساوی (۱:۱:۱) در نظر گرفته شد. در این پژوهش شاخص­های تعداد غنچه، طول ساقه گلدهنده، وزن­تر گل شاخه بریده، وزن­تر نسبی گل شاخه بریده، میزان جذب آب گل شاخه بریده، محتوای آبی ساقه گلدهنده، عمر گلجای، کلروفیل­های a، b و کل برگ، کاروتنوئید گلبرگ، درصد پایداری غشاء سلولی گلبرگ و میزان کل مواد جامد محلول گلبرگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که استفاده از اسید جیبرلیک باعث افزایش ۷ سانتی­متری ارتفاع گیاه نسبت به شاهد شد، همچنین اسید جیبرلیک و پوترسین به صورت توام باعث بهبود صفات تعداد غنچه، پایداری غشاء سلولی از ۷۳/۶۹ به ۷۱/۷۵ درصد، افزایش کیفیت و عمر گلجای از ۹روز به ۱۱ روز گردید به طوری که بیشترین وزن­تر نسبی گل شاخه بریده و میزان جذب آب توسط گل شاخه بریده در غلظت ۲ میلی مولار پوترسین به ترتیب به میزان ۵۸/۱۰۰ درصد و ۴۷/۲ میلی­لیتر بر گرم وزن­تر اتفاق افتاد. همچنین نتایج نشان­دهنده اثر مثبت هر دو تیمار بر میزان رنگدانه­های برگ و گلبرگ بود به گونه­ای که کلروفیل کل ۲۰/۰ و در کاروتنوئید ۰۲/۰ میلی­گرم بر گرم وزن ­تر نمونه افزایش نسبت به شاهد اتفاق افتاد. به طور کلی نتایج حاصل بیانگر تاثیر معنی­دار اسید جیبرلیک و پوترسین بر بیشتر صفات اندازه­گیری شده بود.

کلیدواژه ها

پایداری غشاء سلولی, پلی آمین, کاروتنوئید, کلروفیل, مواد جامد محلول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.