شبیه سازی دو بعدی دما و شوری در خلیج گرگان در خلال دوره یک ساله ۱۳۹۰

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله بهره برداری و پرورش آبزیان، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPU-11-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید شربتی

نویسنده مسئول، مربی، هیات علمی، گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر نتایج شبیه سازی دو بعدی دما و شوری در خلیج گرگان در خلال دوره یک ساله ۱۳۹۰ بررسی گردیده است. برای اجرای مدل مایک ۲۱ از داده های جهت و سرعت باد، تبخیر و بارش، رطوبت نسبی، ورودی رودخانه ها، دمای آب و هوا، شوری، تابش طول موج های کوتاه و بلند در درون خلیج و هم چنین از داده های دما، شوری و نوسان سطح آب در دهانه آشورآده-بندرترکمن استفاده شده است. مدل با بهینه سازی ضرایب پسای باد، مقاومت بستر و ضرایب پخش شوری، تضعیف نور و گرمای نهان تبخیر تنظیم گردیده و با استفاده از داده های میدانی دما و شوری درستی یابی شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان دما و شوری در خلیج در تمام فصول سال دارای روند افزایشی از سمت شرق به غرب است. بیشینه اختلاف دما بین بخش های شرقی و غربی ۵/۳ درجه سانتیگراد است. بیشینه اختلاف دمای شبانه روزی در خلیج گرگان ۴ درجه سانتی گراد است. تغییرات دما و شوری در منتهی الیه غربی خلیج به دلیل افزایش زمان تعویض محلی آب زیاد است. تغییرات شوری در سواحل جنوبی خلیج متاثر از ورودی رودخانه ها است و میزان شوری در نواحی مصبی ۴ پی اس یو است. نظر به کاهش سطح آب و حرکت توده های آب خلیج از غرب به شرق در فصل زمستان، مقادیر شوری در نواحی عمیق و مرکزی خلیج در خلال این دوران در مقایسه با فصول دیگر با بیشینه ۵/۱۶ پی اس یو دارای روند افزایشی است. بیشینه شوری برابر ۱/۲۱ پی اس یو و در بخش غربی خلیج گرگان است.

کلیدواژه ها

خلیج گرگان, مایک ۲۱, دما, شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.