بررسی اهمیت نقش نور در ساختمان های مسکونی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی افق های نوین در مهندسی عمران ، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: DCONF06_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا مهدیزاده جرجافکی

کارشناس ارشد معماری و مدرس دانشگاه پیام نور ، مرکز کرمان

مریم عباسپورباغابری

دانشجوی کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه پیام نور ، مرکز کرمان

چکیده

پدیده نور طبیعی یکی از اساسی ترین نیازهای جسمی و روانی انسان به شمار می رود و تعریف کننده فضا و شکل دهنده به رفتار انساناست. سبب ایجاد پیوستگی و آشنایی با محیط طبیعی و ایجاد شرایط مطلوبتر و دلپذیرتر برای افراد می شود که منجر به ایجاد آسایش ازیک سو و افزایش بازدهی از سوی دیگر می شود. نور پردازی از ویژگی های خاص در معماری جهت عینیت بخشیدن به فضاها و به رغمماهیت غیر مادی و روحانیش از معماری جدایی ناپذیر است زیرا معماری با وجود ویژگی های فیزیکی و عملکردش می تواند نشانگردریافتی زیباشناسه باشد و در احساسات،کنش ها،دریافت ها و همچنین تندرستی انسان، از نور و روشنایی تاثیر می گیرد.طراحی با نورطبیعی روشی برای ایجاد کیفیتهای مطلوب فضایی است که طراح به دنبال ایجاد آن می باشد.اثر این کار آنقدر قابل توجه است کهروشنایی روز را میتوان یکی از پایه های اساسی دستیابی به کیفیت مطلوب فضایی دانست.تحقیقات زیادی نشان میدهد که میزان شدت،نوع منبع، رنگ،جهت و شیوه توزیع نور در محیط های متفاوت فعالیت انسانی ممکن است تا حدود زیادی بر رفتارها،روحیه، بازدهی وکارایی وی تاثیر بگذارد.یکی از مهمترین این عوامل نور طبیعی روز و شاخصترین حس های ادراکی در تعامل با محیط و قرارگاه فیزیکی،بینایی است که در انتقال احساسات محیطی به مغز نقش دارد.در این انتقال، نقش نور از اهمیت بسزایی برخوردار است.در نهایت نور بهعنوان غیر مادی ترین عنصر محسوس طبیعت و از عوامل موثر بر ارزش فضایی است هدف از این مقاله که با استفاده از روش توصیفی -تحلیلی انجام پذیرفته است، بیان مفاهیم مرتبط با نور طبیعی و کیفیت مطلوب فضایی است که به بررسی اهمیت آن در معماری مسکونیجهت ارتقاء کیفیت زندگی انسان و بهره برداری از آن در طراحی و ایجاد فضای مطلوب و مناسب می پردازد.

کلیدواژه ها

نور طبیعی، ساختمان های مسکونی، طراحی، کیفیت مطلوب فضایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.