بررسی تاثیر سطوح مختلف ورمی کمپوست و سولفات مس بر خصوصیات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 14، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 209
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-14-1_007
تاریخ نمایه سازی: 28 خرداد 1401
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تاثیر ورمی کمپوست و سولفات مس بر برخی صفات رویشی و زایشی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند در سال زراعی۹۶ - ۱۳۹۵ اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل ورمی کمپوست در سه سطح (صفر، ۵ و ۱۰ تن در هکتار) و سولفات مس در سه سطح (صفر، ۳ و ۶ در هزار) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد، تیمارهای مورد بررسی تاثیر معنی داری بر تعدادشاخه جانبی، وزن خشک بوته، تعداد برگ در بوته، طول شاخه جانبی، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک داشت، به طوری که بیشترین تعدادشاخه جانبی (۳۳/۱۷)، وزن خشک بوته (۸۳/۱۴ گرم در مترمربع)، تعداد برگ در بوته (۱۶۷)، طول شاخه جانبی (۸۳/۲۶ سانتی متر)، تعداد دانه در بوته (۳/۳۸۵۴)، وزن هزار دانه (۸۰/۱ گرم)، عملکرد دانه (۳۳۵۰ کیلوگرم در مترمربع) و عملکرد بیولوژیک (۳/۲۰۹۶۸ کیلوگرم در مترمربع) ریحان در تیمار پنج تن در هکتار ورمی کمپوست و شش در هزار سولفات مس حاصل شد و برتری آن نسبت به شاهد به ترتیب ۶۷، ۵۱، ۱۶، ۴۳، ۷۹، ۲۶، ۸۷ و ۲۶ درصد بود. شاخص برداشت در تیمار پنج تن در هکتار ورمی کمپوست و سه در هزار سولفات مس با ۰۱/۱۳ در بیشترین مقدار خود بود. به طور کلی، نتایج بیانگر تاثیر مثبت کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و آلی ذکر شده بر خصوصیات کمی و عملکرد گیاه ریحان بود و با توجه به نتایج، می توان تیمار شش در هزار سولفات مس و پنج تن در هکتار ورمی کمپوست را به عنوان بهترین تیمار برای افزایش عملکرد این گیاه توصیه کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدحسین امینی فرد
گروه آموزشی علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
محبوبه عسگریان
گروه علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
مهدی خیاط
گروه آموزشی علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
مهدی جهانی
دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :