بررسی اثر محلولپاشی غلظتهای مختلف اسید هیومیک و سولفات روی بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی گیاه مریم گلی (Salvia officinalis L.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی افق های نوین در علوم کشاورزی ، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AHCONF06_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه خسروی

دانشجو کارشناسی ارشد موسسه آموزش عالی سنا، ساری

محمدعلی بهمنیار

استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری

وحید اکبرپور

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری

چکیده

اسیدهیومیک مادهای آلی است که در اثر پدیده های شیمیایی در خاک بوجود آمده و باعث افزایش جذب عناصر در گیاه، سهولت توسعه ریشه، افزایش رشد قسمت هوایی و ریشه و بهبود نفوذپذیری آب میشود. عنصر روی نقش اساسی در سنتز پروتئین، RNA و DNA، حفظ تمامیت غشای سلولهای ریشه و در فعال کردن آنزیمهای آنتی اکسیدانی دارد. در این مطالعه، به بررسی اثر اسید هیومیک و سولفات روی بر خصوصیات مورفولوژیکی گیاه مریم گلی پرداخته شد. به همین جهت این آزمایش به صورت فاکتوریلدر قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل غلظتهای ۰، ۱/۵، ۳ و ۴/۵ در هزار اسید هیومیک وفاکتور دوم شامل غلظتهای ۰، ۳، ۶ و ۹ در هزار از سولفات روی بوده است. نتایج نشان داد که محلول پاشی اسید هیومیک و سولفات روی اثر مثبتی بر پارامترهای مورد بررسی (ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و تعداد شاخه فرعی) داشته، به طوری که کاربرد اسید هیومیک ۱/۵ و ۳ در هزار و سولفات روی ۳ و ۶ در هزار اثرگذاری بهتری بر صفات مورد بررسی داشته است. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، استفاده از اسید هیومیک به صورت مجزا و همراه با عنصر ریزمغذی روی در بیشتر صفات مورد بررسی بیشترین تاثیر را داشته است که علت آن را میتوان به تاثیرات مثبتی که اسید هیومیک بر رشد گیاهان میگذارد دانست.

کلیدواژه ها

مریم گلی، اسید هیومیک، روی، مورفولوژیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.