مطالعه ی تطبیقی حقوق ناشی از طلاق همسر در ادیان ابراهیمی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCRM-3-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا کیخا

دانشیار گروه فقه و حقوق اسلامی/دانشگاه سیستان و بلوچستان

خلیل حکیمی فر

استادبار گروه ادیان و عرفان تطبیقی. دانشکده الهیات و معارف اسلامی. دانشگاه سیستان و بلوچستان. زاهدان.

مطهره عبادی پور

دانشجوی ارشد گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی/دانشگاه سیستان و بلوچستان/ایران

چکیده

خانواده یکی از مهمترین ارکان زندگی بشری است که گاهی دچار تزلزل شده و طرفین تصمیم به جدایی می گیرند. طلاق در بین ادیان ابراهیمی، اگرچه از جایگاه تقریبا یکسانی برخوردار است اما در مورد حقوق طرفین طلاق، اختلاف نظر زیادی وجود دارد. پژوهش حاضر باروش توصیفی-تحلیلی نشان می­دهد در اسلام بنا بر جایگاه آسیب پذیر زن نسبت به این هنجار، حمایت مالی بیشتری از زن شده و حقوقی چون اجرت المثل، نحله، مهریه و نفقه را به وی اختصاص داده اند. در حالیکه در یهود و مسیحیت زن تنها مستحق مهریه و دریافت نفقه در مقابل کارهای منزل، بنابر توانایی زوج می­باشد، این خود نشان دهنده­ی رابطه ی مالک و مملوکی است که بین زوجین حاکم است. در حالیکه در اسلام زن بنابر جایگاه شخصیتی خود، نفقه دریافت می­کند که هیچ ارتباطی با کارهای وی در منزل ندارد و حتی می­تواند در مقابل این کارها اجرتی جداگانه نیز دریافت نماید. از جمله حقوق غیر مالی که در هنگام طلاق مورد بررسی قرار می­گیرد حق حضانت است که قوانین آن در هر یک از ادیان متفاوت است؛ ولی در هر سه دین، این مصلحت کودک است که مورد توجه قرار می­گیرد.

کلیدواژه ها

حقوق زن, طلاق, اسلام, مسیحیت, یهود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.