نیازهای نوجوانان در رابطه ی والد - فرزندی، یک مطالعه ی کیفی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی تربیتی، دوره: 18، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JEPS-18-42_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 379
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده محمدی نسب

دانشجوی دکتری روانشناسی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ،دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

ممحمد علی مظاهری تهرانی

استاد دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ،دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مرتضی رضائی زاده

استادیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمود حیدری

دانشیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

نوجوانی یکی از دوره های مهم زندگی است. پژوهش حاضر به بررسی نیازهای نوجوانان ۱۱-۱۴ ساله ایرانی در رابطه با والدین شان می پردازد. این پژوهش از نوع کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری بود. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه­های باز نیمه ساختار یافته با نوجوانان ۱۱ تا ۱۴سال دبیرستان­های شهر تهران در طول زمستان۱۳۹۷ صورت گرفت. برای تعیین حجم نمونه از روش رسیدن به اشباع استفاده شد.  ۲۴ نوجوان با روش نمونه­گیری هدفمند انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع مصاحبه با آنها ادامه یافت. سپس مکالمات ضبط و دست­نویس شده با استفاده از تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل محتوایی قرار گرفته است.حاصل این تحلیل ۶ مضمون اصلی شامل نیاز به محیط دلگرم کننده و مشوق، دادن آزادی های با نظارت برای کسب هویت، نیاز به پذیرفته شدن بی قید و شرط، پرداختن به عواطف و هیجانات و رابطه امن و دردسترس با والدین بوده است که هر یک بین ۴ تا ۶ مضمون فرعی را نیز در بر ­گرفتند. مصاحبه با نوجوانان، به ۶ نیاز اساسی آنان در رابطه با والدین شان رسید. یافته­های این مطالعه نشان داد که از منظر نوجوانان، داشتن رابطه خانوادگی همراه با امنیت، صمیمیت، شادی، پذیرش وآزادی از مهمترین نیاز­هایی است که در این دوره زندگی دارند و به رسمیت شناختن این نیاز­ها از سمت والدین می­تواند به نوجوانان کمک کند تا عبور سالمی همراه با رضایت و سلامت روان از این دوره زندگی داشته باشند. همچنین به روانشناسان و مشاوران و سایر افراد و سازمان­هایی  که با نوجوانان و مسائل آنها در ارتباط هستند  برای طراحی پروتکل­های مداخلاتی جهت بهبود رابطه والد و نوجوان کمک می­کند.

کلیدواژه ها

پژوهش کیفی, نوجوانی, رابطه والد- نوجوان, نیازهای نوجوان, تحلیل مضمون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.