رابطه باورهای دینی، معرفت شناختی و عدالت اخلاقی با عملکرد تحصیلی: نقش میانجی سازش یافتگی اجتماعی دانشجویان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی تربیتی، دوره: 18، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JEPS-18-42_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماندانا گودرزی

استادیارگروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور،تهران، ایران

محبوبه موسیوند

استادیار گروه مطالعات علوم اجتماعی و توسعه، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

چکیده

هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه باورهای دینی، باورهای معرفت شناختی و عدالت اخلاقی با عملکرد تحصیلی نقش میانجی سازش یافتگی اجتماعی در دانشجویان دانشگاه پیام نور بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی و از نوع همبستگی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران در سال ۱۳۹۸  به تعداد۲۳۰۰ نفر تشکیل می­دهند نمونه پژوهش ۳۸۴ نفر از دانشجویان بود که به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. داده­های پژوهش با استفاده از پرسشنامه باورهای دینی خدایاری فرد و همکاران (۱۳۸۸)، عدالت اخلاقی بیرگر (۲۰۱۲)، باورهای معرفت شناختی شومر (۱۹۹۰)، سازش یافتگی اجتماعی کالیفرنیا تورپ (۱۹۵۳) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها و پاسخ به فرضیه پژوهش، از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون معادلات ساختاری استفاده شد. یافته­ها نشان داد، باورهای دینی، عدالت اخلاقی و باورهای معرفت شناختی تاثیر مثبت و معناداری بر سازش یافتگی اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانشجویان دارد. نتایج مدل­سازی معادلات ساختاری نشان داد که ۵۲ درصد از واریانس سازش یافتگی اجتماعی و ۶۲ درصد از عملکرد تحصیلی دانشجویان توسط باورهای دینی، عدالت اخلاقی و باورهای معرفت شناختی تبیین می­شود. شناخت عوامل موثر بر سازش­یافتگی اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانشجویان امکان پیش بینی و برنامه ریزی جهت کمک به تامین بهداشت روانی آنان را فراهم می­کند و می توان با ایجاد بستر سازی مناسب مذهبی در دانشگاه ها جهت افزایش عملکرد تحصیلی دانشجویان و شفاف سازی نوع تفکر دانشجویان در دانشگاه پرداخت.

کلیدواژه ها

دینداری, عدالت اخلاقی, باورهای معرفت شناختی, عملکرد تحصیلی, سازش یافتگی اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.