بررسی کاربرد روش رویه پاسخ در بهینه سازی فرآیند انعقاد جهت حذف آرسنیک از آب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-8-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید میرشاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی، گروه علوم و مهندسی آب دانشکده فنی–مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی کرمان، کرمان، ایران

محسن ایراندوست

استادیار گروه علوم و مهندسی آب دانشکده فنی–مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی کرمان، کرمان، ایران

چکیده

آرسنیک آلاینده ای سرطانزا و آب آشامیدنی آلوده به آرسنیک منبع اصلی در معرض قرار گیری با این فلز خطرناک می باشد. در سال های اخیر شهرستان سیرجان با مشکل آلودگی منابع آبی به آرسنیک مواجه شده و باتوجهبه وجود تصفیه خانه متعارف آب در این شهر، نتایج این پژوهش می تواند گام مهمی در جهت کاهش و حتی مرتفع نمودن این مشکل به حساب آید. در این تحقیق با استفاده از روش رویه پاسخ، تاثیر فاکتور های (۷،۸،۹)pH، کدورت (۱،۵،۱۰،۱۵،۲۰NTU> )، غلظت اولیه آرسنیک (۵۰،۱۰۰،۱۵۰،۲۰۰،۲۵۰ µg/l) و دوز منعقد کننده (۱۰،۱۵،۲۰،۲۵،۳۰ mg/l) بر غلظت آرسنیک باقیمانده بعد از فرآیند انعقاد با استفاده از کلرورفریک بررسی شد. سنتز نمونه های مورد آزمایش با استفاده از آب خروجی تصفیه خانه انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از رفتار متغیرهای مورد بررسی از یک مدل درجه دوم پیروی می کند. مدل درجه دوم پیش بینی شده برای رفتار پارامترها به خوبی به نتایج بهدست آمده برازش شد. بررسی اثرات متقابل متغیر ها نشان داد غلظت آرسنیک باقیمانده تا حد زیادی تحت تاثیر pH می باشد به طوریکه با افزایش آن در محدوده مورد مطالعه، غلظت آرسنیک خروجی نیز افزایش می یابد. این تاثیر منفی افزایش pH تا حدی با افزایش کدورت قابل جبران می باشد. باتوجهبه ضرایب فاکتورهای مدل، اثر خطی و مربعی pH، اثر متقابل pH و کدورت و اثر خطی دوز منعقد کننده بیشترین تاثیر را در غلظت آرسنیک باقیمانده داشتند. باتوجه به شرایط بهره برداری از تصفیه خانه، در pH=۸، کدورت ۵ NTU، با مصرف ۲۰ mg/l منعقدکننده، آرسنیک موجود از ۱۵۰ µg/l به ۳.۸۴ µg/l کاهش یافت.

کلیدواژه ها

آرسنیک, انعقاد-لخته سازی, روش رویه پاسخ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.