مطالعه تطبیقی بر تیپلوژی چهار سوق بازارکرمان و اصفهان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی پیشرفت های اخیر در مهندسی، نوآوری و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: EITCONF01_164
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رعنا شیروانی

دانشجوی کارشناسی مرمت، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

فاطمه جدیدی

دانشجوی کارشناسی مرمت، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

سیدامیرمحمد اماندادی

دانشجوی کارشناسی مرمت، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

محسن کشاورز

مدرس مرمت،هیات علمی بخش مرمت دانشکده هنر ومعماری صبا،دانشگاه باهنر،کرمان،ایران

چکیده

چارسو (سوق) از نظر معماری از جمله عناصر و فضاهای مهم شهری و ارتباطی در بازارهای سنتی ایران محسوب می شود و از آن جا که بازارهای اصلی ایران غالبا به شکل خطی و در امتداد مهم ترین معبر شهری شکل می گرفت، مهم ترین بخش و عنصر اصلی یک بازار، راسته اصلی آن بود. (راستا بازار) علاوه بر سوق، راسته اصلی از مهم ترین عناصر معماری در بازار ایرانی بود که در ساده ترین شکل آن با دکان های واقع در دو سوی آن شکل می گرفت.در امتداد یک راسته اصلی، اصناف گوناگونی در دکان های دو سوی راسته مستقر می شدند، به این ترتیب که هر صنف در بخشی از راسته اصلی جا می گرفت. در بعضی از شهرهای بزرگ دو یا چند راسته اصلی به صورت موازی یا متقاطع پدید می آمد. راسته فرعی، دالان و میدان نیز از دیگر فضاهای ارتباطی در معماری بازارهای سنتی ایران هستند که گاه دارای کاروانسرا نیز بوده اند. اعرابی (عرب منهای اسلام)، که به سرزمین ما آمدند خیلی از واژه های فارسی را تغییر دادند و چار سو را چار سوق (سوق به عربی یعنی بازار) تلفظ می کردند که خوشبختانه جانیفتاده و مردم از دیرباز نام درستش (چار سو) را تکرار نمودند.هدف از این پژوهش برای پی بردن به تیپولوزی وساختار کالبدی چهار سوق در بازار های ایرانی است.برای رسیدن به این هدف از طریق مطالعات میدانی وکتابخانه ایی به صورت تجزیه وتحلیل چهار سوق های مختلف بازار های ایرانی است.

کلیدواژه ها

چهارسوق،راسته بازار، بازار،کاروانسرا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.