بررسی ترکیبات حاصل از سیستم پودری سه تایی Ti-Si-C به روش آلیاژسازی مکانیکی و فرآیند تف جوشی جرقه پلاسما
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: مجله علمی مکانیک مواد پیشرفته و هوشمند، دوره: 2، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_MASM-2-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 346
نویسندگان
Khanesazi Avene
گروه مهندسی مواد دانشگاه اراک
چکیده
مکس فازها ترکیبات جدیدی هستند که علاوه بر خواص سرامیک ها، خواص فلزی نیز داشته و مطالعاتی زیادی را به خود اختصاص داده اند. هدف از این پژوهش، بررسی روش آلیاژسازی مکانیکی و فرآیند تف جوشی جرقه پلاسما و تاثیر آن بر ترکیبات حاصل از سیستم پودری سه تایی Ti-Si-Cمی باشد. برای انجام پژوهش ابتدا مخلوط پودری Ti، Si وC با نسبت استوکیومتری مطابق با ترکیب شیمیایی Ti۳SiC۲ توسط آسیای سیاره ای پرانرژی با نسبت گلوله به پودر ۲۰ به ۱ و سرعت ۳۶۰ دور بر دقیقه آسیاکاری شد. برای بررسی پایداری حرارتی فازهای تشکیل شده و تعیین مکانیزم واکنش ها، نمونه ۲۰ ساعت آسیاکاری شده تحت آنالیز DTA قرار گرفت. سپس برای بررسی پیک های بدست آمده در حین آنالیز DTA، نمونه ۲۰ ساعت آسیاکاری شده در دمای Cº ۱۲۰۰ و Cº ۱۴۰۰ تحت عملیات حرارتی آنیل ۱ ساعته قرارگرفت. جهت شناسایی فازی نمونه از الگو پراش اشعه ایکس و بررسی ریزساختاری از SEM/EDS استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش زمان آسیاب کاری نه تنها خلوص Ti۳SiC۲را بالا نمی برد بلکه باعث ایجاد ناخالصی و فازهای کاربیدی عمدتا TiC و SiC می شود. اما عملیات حرارتی آنیل در دمای Cº ۱۲۰۰ سبب افزایش خلوص Ti۳SiC۲ می شود. مکانیزم سنتز رخ داده در سیستم ۳Ti-Si-۲C بدین صورت است که ابتدا TiC تشکیل شده و گرمای آن سبب اختلاط بیشتر و تشکیل مذاب Ti و Si می شود. با ادامه فرایند TiC با مذاب Ti-Si واکنش داده و Ti۳SiC ۲ تشکیل می شود.کلیدواژه ها
سیستم ۳Ti-Si-۲C, آلیاژسازی مکانیکی, مکانیزم, Ti۳SiC۲, تف جوشی پلاسمااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.