اصلاح کامپوزیت نشاسته-اسید اولئیک با استفاده از روش اصلاح نوری تشدیدیافته به کمک نانو دی اکسید تیتانیوم: بررسی خصوصیات کاربردی در بسته بندی مواد غذایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-18-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمت اله پورعطا

گروه شیمی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

حمید جهانگیر اصفهانی

گروه علوم و صنایع غذایی، فناوری مواد غذایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

ایمان شهابی قهفرخی

گروه علوم و صنایع غذایی، فناوری مواد غذایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

در میان پلیمرهای زیست تخریب پذیر، استفاده از نشاسته به علت قیمت ارزان و دسترسی آسان از اهمیت به سزایی برخوردار است، اما به علت مقاومت کم و آبدوستی زیاد در این بیوپلیمر، هنوز استفاده از آن در صنعت بسته بندی عملیاتی نشده است. هدف از این پژوهش، اصلاح ویژگی های آبدوستی و مکانیکی فیلم نشاسته با استفاده هم زمان از اسید اولئیک، نانو دی اکسید تیتانیوم (TiO۲) و پرتو فرابنفش (UV-C) بود. در این پژوهش، محلول نشاسته- اسیداولئیک- TiO۲ تهیه؛ و به منظور بهبود خصوصیات کاربردی آن، این محلول در بازه های زمانی (صفر، ۳۰، ۶۰ و ۹۰ دقیقه) توسط پرتوUV-C  اصلاح گردید، سپس فیلم آن به روش قالب گیری محلول تهیه شد. جهت بررسی خصوصیات کاربردی فیلم در بسته بندی مواد غذایی ضخامت، مقاومت مکانیکی، زاویه تماس، نفوذپذیری نسبت به بخارآب، جذب رطوبت، محتوای رطوبت و حلالیت فیلم ها مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون ها در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا، و نتایج آن به روش دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان دادند، که با افزودن اسید اولئیک و TiO۲ به محلول نشاسته، زاویه تماس به طور قابل ملاحظه ای از ۲۶/۷۲ به ۳۴/۹۰ درجه افزایش و نفوذپذیری نسبت به بخارآب و جذب رطوبت فیلم های نشاسته ای کاهش می یابد. در مطالعه خواص مکانیکی نیز مشاهده شد که با افزودن اسید اولئیک و TiO۲، مقاومت کششی و الاستیسیته کاهش و کشش پذیری و انرژی کششی تا لحظه پاره شدن افزایش یافته است. با اعمال پرتودهی در بازه زمانی کوتاه مدت (۳۰ دقیقه)، تمامی پارامترهای مربوط به خواص مکانیکی افزایش، و حلالیت به آب و جذب رطوبت فیلم های نشاسته ای کاهش یافتند. به نظر می رسید، استفاده همزمان از UV-C و TiO۲ باعث بهبود اثر پرتو UV-C جهت ایجاد اتصالات عرضی در ماتریس بیوپلیمر به صورت نشاسته- نشاسته و نشاسته- اسید اولئیک شود؛ با این حال، استفاده از TiO۲ باعث تشدید اثر پرتوی UV-C و تسریع تغییرات آن در بازه زمانی کوتاه تری (۳۰ دقیقه) شد. به طور کلی به منظور بهبود خاصیت آبگریزی وخواص مکانیکی فیلم نشاسته، استفاده از اسید اولئیک و TiO۲ به صورت توام بهترین نتایج این پژوهش را در برداشته است. از این رو یک گام رو به جلو برای استفاده صنعتی از نشاسته در بسته بندی مواد غذایی به حساب می آید.

کلیدواژه ها

آب گریزی, اسید اولئیک, نشاسته, نانو TiO۲, UV

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.