کتابخانه دیجیتال در وب آو ساینس: تحلیل مقاله های علمی جهان با تاکید بر جایگاه ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دو فصلنامه علم سنجی کاسپین، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CJS-5-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین طاهری

Librarian at ۱۷ Shahrivar Public Library, Tehran, Iran

گلنسا گلینی مقدم

Department of Knowledge and Information Science, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran

حسن جعفری

Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran

چکیده

سابقه و هدف: در سال ­های اخیر، کتابخانه های دیجیتال در بسیاری از کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته و تولیدات علمی قابل توجهی در این زمینه منتشر شده است. هدف از این پژوهش تحلیل مقالات علمی دنیا در حوزه کتابخانه دیجیتال بر اساس شاخص ­های کمی و کیفی با تاکید بر جایگاه کشور ایران است. مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مطالعات علم ­سنجی بوده و به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. جامعه این تحقیق شامل ۵۶۳۷ مقاله نمایه شده در Web of Science (WoS) تا پایان ۲۰۱۶ است. برای تحلیل داده­ ها، از نرم ­افزار HistCite و برای ترسیم نقشه ­های مربوط به تحلیل موضوعی و هم ­نویسندگی از نرم ­افزار VOSviewer استفاده گردید. یافته ها: یافته ها نشان می دهد که مقالات علمی جهان در این حوزه روندی رو به رشد داشته و شاخص اچ کل مقالات دنیا در این حوزه، ۹۳ و برای کشورهای خاورمیانه ۱۸ بوده است. ایالات متحده آمریکا با دارا بودن بیشترین تعداد مقالات (۲۲۲۱ مورد)، دارای شاخص اچ ۸۱ و کشور ایران دارای شاخص اچ ۷ بوده است. مقالات تک نویسنده بیشترین فراوانی را در بین مقالات جهانی داشتند و میانگین ضریب همکاری علمی بین پژوهشگران جهانی در طول ۳۵ سال مورد بررسی ۰/۴۴ و برای کشور ایران ۰/۵۴ است. نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاکی از آن است که بیشتر مقالات علمی حوزه کتابخانه های دیجیتال توسط چند کشور تولید شده ­اند که کشور آمریکا در راس همه آن­ها قرار دارد. در خاورمیانه، کشور ایران با تولید ۴۱ مقاله بیشترین سهم را در تولید علم داشته است.

کلیدواژه ها

Thematic analysis, Co-authorship, Scientific collaborative coefficient, H-index, Digital library, Web of Science, تحلیل موضوعی, هم نویسندگی, ضریب همکاری علمی, شاخص اچ, کتابخانه دیجیتال, وب آو ساینس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.