مقاله پژوهشی: پلاتوها و جهش های مغناطش در نقطه های کوانتومی شبکه کاگومه مثلثی بورون

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فیزیک کاربردی ایران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPAZ-12-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم زارع بیدسردره

استادیار، گروه فیزیک، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.

علی مدبر اصل

استادیار، گروه فیزیک، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

چکیده

وجود پدیده­های نوینی چون پلاتوهای مغناطش (ناحیه­های با مغناطش ثابت در منحنی مغناطش) و جهش مغناطش (ناپیوستگی در منحنی مغناطش) که به صورت غیرعادی در پذیرفتاری اسپینی در دمای صفر قابل مشاهده هستند، به صورت نظری در یک شبکه صفر بعدی (نقطه کوانتومی) کاگومه مثلثی بورون که تحت اثر یک پتانسیل خارجی زیرشبکه قرار گرفته است، مطالعه می­شود. با تجزیه و تحلیل برهم­کنش رودرمن- کیتل- کاسویا- یوشیدا (RKKY)، حالت پایه مغناطیسی شبکه کاگومه مثلثی در حضور دو اتم ناخالصی مغناطیسی بررسی می­شود. ویژگی بارز شبکه کاگومه مثلثی بور صفر بعدی، شکل­گیری پلاتوهای مغناطش در منحنی RKKY بر حسب انرژی فرمی می­باشد. پیکربندی­های مکانی ناخالصی­های مغناطیسی، به­طور چشمگیری مکان و شدت پلاتوها را تغییر می­دهد. بر اساس اطلاعات موجود، این نوع پلاتوهای مبتنی بر برهم­کنش  RKKY پیش از این گزارش نشده است. نتایج برای ساختارهایی با اندازه محدود (ابعاد محدود) به روشنی تایید می­کنند؛ که هم پهنا و هم مکان پلاتو­های مغناطش با استفاده از یک پتانسیل خارجی و انرژی فرمی، قابل تنظیم و مدیریت هستند. یکی دیگر از نتایج قابل توجه در این محاسبات، رفتار غیرعادی دیگری بنام جهش مغناطش است که همراه با ناپیوستگی در منحنی­های پذیرفتاری اسپینی می­باشد. ساختار الکترونی یک شبکه کاگومه مثلثی بورون می­تواند به شدت تحت تاثیر یک پتانسیل زیر­شبکه مدوله شده فضایی قرار گیرد؛ چراکه با مدیریت و تغییر پتانسیل خارجی، شکاف نواری و چگالی حالت­های موضعی  قابل کنترل می­باشند. نتایج به­دست آمده، دانش قابل توجهی در زمینه طراحی آزمایش و ابزار برای ایجاد و شرح فازهای نوین مغناطیسی در علم اسپینترونیک و ابزار مگنتوالکترونیکی مبتنی بر شبکه­های کاگومه مثلثی بورون، فراهم می­کنند.

کلیدواژه ها

برهم کنش رودرمن- کیتل- کاسویا- یوشیدا, نقطه های کوانتومی, شبکه کاگومه مثلثی بورون, پلاتو مغناطش, جهش مغناطش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.