بررسی تأثیر تاریخ کاشت و تداخل علف های هرز بر محتوا و عملکرد پروتئین دانه ارقام مختلف لوبیا قرمز

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_1186
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1073
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه قنبری مطلق

کارشناس ارشد زراعت دانشگاه زنجان

مهدی راستگو

استادیار گروه زراعت دانشگاه فردوسی مشهد

مجید پوریوسف

استادیار گروه زراعت دانشگاه زنجان

جلال صبا

استادیار گروه زراعت دانشگاه زنجان

چکیده

به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تداخل علف هرز بر محتوا و عملکرد پروتئین دانه ارقام با تیپ رشدی مختلف لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در پاییز 1388در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان اجرا شد. عامل اصلی شامل رقم لوبیا در سه سطح ( رقم ایستاده (درخشان)، نیمه ایستاده (صیاد) و رونده (گلی) ) و تاریخ کاشت در دو سطح ( 30 اردیبهشت و 13 خرداد ماه ) به صورت فاکتوریل و عامل فرعی تداخل علف هرز در دو سطح ( کنترل کامل و عدم کنترل علف هرز) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات اندازه گیری شده نشان داد که ارقام در تمام صفات مورد بررسی با هم تفاوت معنی داری داشتند. اثر تداخل علف هرز نیز به جز درصد پروتئین در تمامی صفات معنی دار بود. تاریخ کاشت در هیچ یک از صفات مورد بررسی اثر معنی داری ایجاد نکرد. بیشترین محتوا پروتئین دانه و عملکرد پروتئین و دانه در رقم گلی مشاهده شد. عدم کنترل علفهای هرز عملکرد دانه را به نصف کاهش داد. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی می توان رقم گلی را به علت داشتن محتوا و عملکرد پروتئین دانه و همچنین عملکرد دانه بالاتر در هر دو تاریخ کاشت و در شرایط تداخل با علف هرز در شرایط آب و هوایی زنجان به عنوان رقم برتر معرفی نمود.

کلیدواژه ها

پروتئین، تاریخ کاشت، رقم، علف هرز، لوبیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.