بررسی میزان قطع اندام براثر انفجار مین و مهمات باقی مانده از جنگ ایران و عراق در استان ایلام
- سال انتشار: 1385
- محل انتشار: سومین کنگره بین المللی بهداشت، درمان و مدیریت بحران در حوادث غیرمترقبه
- کد COI اختصاصی: ICHMCM03_180
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1549
نویسندگان
تهران - بیمارستان سینا - مرکز تحقیقات تروما و جراحی سینا
تهران - بیمارستان سینا - مرکز تحقیقات تروما و جراحی سینا
تهران - بیمارستان سینا - مرکز تحقیقات تروما و جراحی سینا
تهران - بیمارستان سینا - مرکز تحقیقات تروما و جراحی سینا
چکیده
بنابر گزارش کمیته صلیب سرخ جهانی تعدا د 110 میلیون مین در سراسر جهان در زمین کاشته شده یا انبـار گردیـده است . تقریباً روزانه 70 نفر براثر انفجار مین کشته یا مجروح می شوند و این رقم در سال به 26000 کشته یا مجروح مـی رسـد . مصدومینی که از انفجار مین جان سالم بدر می برند اغلب دارای ضایعات متعدد، شدید و ناتوان کننده می شوند که در بسیاری از اوقات منجر به قطع اندام می شوند . هدف از این مطالعه توصیف میزان و نوع قطع اندام براثر مین های زمینی و مهمات منفجر نشده بجا مانده از جنگ ایران و عراق در 15 سال گذشته در استان ایلام می باشد . مواد و روشـها : اطلاعات مربو ط به قربانیان مین های زمینـی و گلولـه هـای جنگـی عمل نکرده پس از پایان جنگ ایران و عراق در استان ایلام مورد بررسی قرار گرفت ).1367-82) استان ایلام یکی از آلوده ترین استانهای غرب کشور به مین های زمینی می باشد . اطلاعات جمع آوری شده شامل : خصوصیات دموگرافیک، تاریخ و زمان حادثه، مراقبت پیش بیمارستانی، نوع آسیب و مکانیسم آن ( دسته بنـدی شـده براسـاس ) ICD-9 ، نمـره بنـدی شـدت آسـیب ) ) ISS و سرنوشت بیمار . نتایـج : در این مطالعه ( از 21 مارس 1989 لغایت 20 مارس (2004 ، جمعاً 598 مصدوم ناشـی از انفجـار مـین هـای زمینـی و گلوله های جنگی ع مل نکرده از دوران جنگ در استان ایلام ثبت گردیده است . از مجموع مصدومین، 218 نفـر %)38/5) دچـار قطع اندام گردیده اند . در تمامی گروههای سنی تعداد افراد مذکر بیشتر از مؤنث بـوده و نـسبت مـرد بـه زن برابـر 14/6 بـه 1 می باشد . کودکان ( افراد = > 16 سال ) %31/3 از بیماران ما را تشکیل می دهند و %76/2 از بیماران دارای سن مساوی یا کمتر از 30 سال بودند . در مجموع، 243 مورد قطع اندام برای 218 بیمار گزارش گردیده است 1/1) مورد برای هر نفر ). تعداد زیادی از مصدومین دچار قطع عضو در یک اندام شده اند %)88/5) ، در حالیکه 25 نفر %)11/5) دچار قطع عضو در دو اندام گردیـده انـد . تعداد قابل توجه ای از بیماران دچار قطع اندام تحتـانی شـده انـد %)]56) 122[ و 5 بیمـار %)2/3) در هـر دو انـدام فوقانــی و تحتانـی متحمل قطـع عضــو گـردیده اند در مقایسه با افراد بزرگســال، قطع اندام فوقانی در کودکان بـه صـورت مشخـ صــی .(0,001 > P ( بیشتر می باشــد نتیجه گیری : میزان بالای صدمات ناشی از مین، در بین کودکان و جوانان نیاز به برنامه های آموزشی دربرگیرنده خطرات ناشـی از مین های زمینی را برای کودکان و جوانان ضروری می نماید که بر رفتارهای پرخطری همچون بازی با مواد ( مشکوک ) ، چرای حیوانات در مناطق آلوده و عدم دستکاری اشیاء ناشناخته تأکید می نماید . جهت برنامه ریزی و اجرای برنامـه هـای پیـشگیرانه و همچنین کمک به مصدومین مین های زمینی و گلوله های جنگی عمل نکرده باقی مانده از زمان جنگ، ایجاد سیستمی جهـت ثبت اطلاعات مربوط به این حوادث و مصدومین آن ضروری می باشد .کلیدواژه ها
مین زمینی، مواد جنگی منفجر نشده، قطع اندام، ایلاماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.