بررسی عوامل محتوایی و فرایندی موثر بر انگیزش کتابداران کتابخانه های عمومی فارس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PUBLIJ-21-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه عبدالهی

کتابخانه عمومی نور شهرستان زاهدان

عبدالرسول جوکار

shiraz university

جعفر ترک زاده

دانشگاه شیراز

راضیه شیخ الاسلامی

دانشگاه شیراز

چکیده

هدف: این پژوهش با هدف بررسی نگرش کتابداران کتابخانههای عمومی فارس نسبت به عوامل محتوایی و فرایندی موثر بر انگیزه آنان انجام شد. روش: پژوهش از نوع کاربردی و روش آن پیمایشی است. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه عوامل انگیزشی ایزدی (۱۳۹۰) است. جامعه آماری شامل تمامی کتابداران کتابخانههای عمومی استان فارس (۲۲۷ نفر) است. با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای تصادفی، ۱۴۴ نفر به عنوان نمونه تعیین شدند. دادهها با روشهای آماری آزمون تی و تحلیل واریانس اندازهگیریهای مکرر تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: بین تاثیر عوامل محتوایی و فرایندی انگیزش از نظر کتابداران، تفاوت معنی داری وجود دارد. عوامل محتوایی که آغازگر رفتارند، نسبت به عوامل فرایندی که بر فرایند انگیزش تاکید دارند، از تاثیر بیشتری برخوردار است. عوامل محتوایی موثر به ترتیب شامل عوامل انگیزش- بهداشت، نظریه z، سلسله مراتب نیازها، و نیازهای سهگانه و عزت نفس هستند. همچنین عوامل فرایندی موثر به ترتیب اهمیت شامل عوامل مربوط به نظریه اسناد، برابری، تعیین هدف و ارزش- انتظار در یک رتبه، تقویت و یادگیری اجتماعی در یک رتبه، و در نهایت ارزیابی شناختی است. اصالت/ارزش: از مهم ترین مواردی که در یک سازمان باید توجه داشت، عامل انگیزه است. هر کارمند با توجه به ویژگی ها و تفاوت هایش نیازمند عوامل انگیزشی خاص خود می باشد. با بررسی عوامل انگیزشی موثر بر فعالیت کتابداران، میتوان گامی در افزایش کارایی، بهبود رضایت شغلی و بالا بردن روحیه آنان برداشت.  

کلیدواژه ها

Motivational Factors, Content factors, Process factors, Public libraries, Fars Province., عوامل انگیزشی, عوامل محتوایی, عوامل فرایندی, استان فارس, کتابداران کتابخانه عمومی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.