شناسایی مولفه‎های پیاده سازی کتاب‎درمانی در کتابخانه‎های عمومی کشور از دیدگاه متخصصان علم اطلاعات و دانش‎ شناسی و روان شناسی و ارائه الگوی پیشنهادی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PUBLIJ-23-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا خوئینی

M. A. of KIS, University of Tehran

علیرضا نوروزی

Assistant Professor, Dept. of KIS, University of Tehran, Iran

فاطمه فهیم‎نیا

Associate Professor, Dept. of KIS, University of Tehran, Iran

چکیده

هدف: پژوهش حاضر درصدد شناسایی مولفه‎های پیادهسازی کتابدرمانی در کتابخانههای عمومی از دیدگاه متخصصان رشته علم اطلاعات و دانششناسی و رشته روانشناسی و ارائه الگوی پیشنهادی است. روش: در پژوهش حاضر از روش پیمایشی استفاده شده است. در ابتدا به منظور شناسایی مولفه های پیادهسازی کتابدرمانی در کتابخانههای عمومی کشور از مطالعه اکتشافی و مرور متون بهره گرفته شد و سپس با توجه به آن، پرسشنامه محقق ساخته (مبتنی بر وب) طراحی شد و این پرسشنامه در بین جامعه آماری پژوهش که متشکل از ۶۱ نفر از متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و رشته روان شناسی بودند، توزیع شد و برای تجزیه و تحلیل داده‎ها از نرم‎افزار اس.پی.اس.اس. استفاده گردید. یافته ها: نتایج حاکی از آن است که مخاطبان این طرح بر خلاف انتظار «افراد عادی و طبیعی» هستند و «نهادکتابخانه های عمومی کشور» مهمترین سازمان دخیل در این حوزه است. مهمترین امکان مورد نیاز «نیروی انسانی آموزش دیده و متخصص» بود و مهمترین روش پیادهسازی، «کتابدرمانی خلاق» دانسته شد و مهمترین وظیفه نهاد کتابخانه‎های عمومی «تهیه کتابهای توصیه‎شده برای کتابخانههای عمومی» تلقی گردید. مهمترین وظیفه سایر سازمان‎های دخیل «تدوین و ارائه فهرست کتابهای پیشنهادی به نهادکتابخانههای عمومی کشور» و مهمترین وظیفه مشترک تمام سازمان های دخیل «ارزیابی و برطرف کردن موانع و کاستیها در طول اجرای کتابدرمانی» عنوان شد. موارد مذکور مهمترین مولفه‎های پیادهسازی کتابدرمانی در کتابخانههای عمومی کشور شناسایی بودند که در انتها الگوی پیشنهادی بر اساس آنها ارائه شده است. اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در ارائه مولفه های اصلی پیاده سازی و اجرای کتاب درمانی در کتابخانه های عمومی کشور است. تمرکز بر مولفه های فوق، بر اساس پیشنهاد این پژوهش، می تواند موفقیت این برنامه ها را تسهیل کند.  

کلیدواژه ها

Bibliotherapy, public Libraries, Iran Public Libraries Foundation, پیاده سازی, کتاب درمانی, کتابخانه های عمومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.