تعیین ضرایب گیاهی و تنش آب خاک گوجه فرنگی در شرایط گلخانه شیشه ای

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-2-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رزمی

علی اصغر قائمی

چکیده

چکیده به منظور تعیین دقیق تبخیر- تعرق واقعی گوجه فرنگی در گلخانه، به بررسی ضریب گیاهی و ضریب تنش آب خاک پرداخته شد. تبخیر- تعرق واقعی این گیاه در پنج تیمار با دور آبیاری متفاوت (۱، ۲، ۴، ۶ و ۸ روزه) و با ۴ تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تعیین و با هم مقایسه شد. این تحقیق در داخل گلخانه دو طرفه با پوشش شیشه ای به ضخامت ۴ میلی متر انجام شد. هر ۲۴ ساعت یکبار در داخل گلخانه، دمای حداقل و حداکثر و تشعشع خورشیدی و هر دو ساعت یکبار، رطوبت نسبی اندازه گیری و ثبت شد. اطلاعات هواشناسی در خارج گلخانه نیز به طور هم زمان در ایستگاه هواشناسی نصب شده در فاصله ۱۰۰ متری گلخانه برداشت گردید. تبخیر- تعرق گیاه مرجع در داخل و خارج گلخانه با استفاده از روش فائو- پنمن- مانتیث محاسبه شد. نتایج نشان داد که تبخیر- تعرق گیاه مرجع داخل گلخانه ۷۳% خارج گلخانه می باشد. به منظور تعیین تبخیر- تعرق واقعی گوجه فرنگی در داخل گلخانه، از روش بیلان آب استفاده شد. ضریب گیاهی در داخل گلخانه با اعمال اطلاعات به دست آمده از پرژئومتر و آلبیدومتر برای مراحل توسعه، میانی و پایانی رشد به ترتیب ۸۵/۰، ۰/۱ و ۷۷/۰ به دست آمد. ضریب تنش آب خاک با ضریب سهل الوصول ۷/۰ برای همه تیمارها در دامنه ۵۳/۰ تا ۹۸/۰ تعیین شد و برای تیمار با دور آبیاری ۴ روزه، که طبق نتایج عملکرد دچار تنش شده بود، به طور متوسط برابر ۸۸/۰ به دست آمد. این ضریب برای تیمار با دور آبیاری ۸ روزه به طور متوسط به ۷۲/۰ تقلیل یافت.

کلیدواژه ها

Keywords: Tomato, Evapotranspiration, FAO Penman- Monteith, Greenhouse., واژه های کلیدی : گوجه فرنگی، تبخیر- تعرق، فائو- پنمن- مانتیث، گلخانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.