بررسی اثر غلظت دی اکسید کربن و میزان آبیاری بر تبخیر- تعرق و عملکرد گیاه لوبیا قرمز

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیده شمس

سیدمحمدجعفر ناظم السادات

علی اکبر کامگار حقیقی

شاهرخ زند پارسا

چکیده

افزایش غلظت دی اکسید کربن (CO۲) اتمسفری اثر مستقیمی بر فعالیت های گیاهی دارد. به منظور بررسی اثر افزایش غلظت CO۲، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز صورت پذیرفت. در این تحقیق، به بررسی آثار افزایش غلظت دی اکسید کربن از ۳۵۰ به ۷۵۰ میلی گرم بر لیتر بر رشد و عملکرد گیاه لوبیا قرمز (Phaseolus vulgaris) (رقم ناز) تحت چهار تیمار آبیاری (FC۲/۱، FC، FC۸/۰ و FC۶/۰) پرداخته شد. به منظور کنترل غلظت CO۲، با آغاز دوره ۴ برگی گیاهان، گلدان ها به محفظه هایی چوبی با پوشش پلاستیک منتقل گردیدند. نتایج حاصل به طور متوسط نشانگر ۱۵% کاهش تبخیر- تعرق در اثر افزایش غلظت CO۲ در کلیه تیمارها بود. هم چنین نتایج نشان دهنده اثر افزایشی غلظت CO۲ بر رشد و عملکرد گیاه لوبیا می باشد. کاهش میزان آب آبیاری به حد FC۶/۰ باعث گردید افزایش غلظت CO۲ اثر معنی داری (در سطح ۵%) بر رشد و عملکرد لوبیا نداشته باشد. تعداد دانه های موجود در هر بوته تحت آبیاری های FC و FC۸/۰ در اثر افزایش غلظت CO۲ به ترتیب به اندازه ۱۳ و ۱۱ درصد افزایش پیدا کرد. علاوه بر آن، افزایش غلظت CO۲ باعث افزایش ۲۰ درصدی عملکرد دانه گردید. وزن کل ماده خشک نیز به طور متوسط ۱۵% در اثر بالا رفتن غلظت CO۲ افزایش یافت. نتیجه گیری کلی تحقیق این بود که افزایش غلظت CO۲ اثر معنی داری بر افزایش محصول به دست آمده و کاهش تبخیر- تعرق گیاه لوبیا قرمز دارد.

کلیدواژه ها

Keywords: Carbon dioxide, Deficit irrigation, Bean, Evapotranspiration., واژه های کلیدی : دی اکسید کربن، کم آبیاری، لوبیا، تبخیر- تعرق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.