مطالعه اکتشافی عوامل موثر بر آینده کسب وکار کارآفرینانه در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PUBLIJ-26-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کاردان نشاطی

Islamic Azad University, Babol Branch, Babol

میترا قیاسی

Islamic Azad University, Babol Branch, Babol

علی اصغر رضوی

Islamic Azad University, Babol Branch, Babol

چکیده

هدف: امروزه با افزایش تعداد فارغ التحصیلان علم اطلاعات و دانش ­شناسی توجه به آینده شغلی این قشر از جامعه یکی از چالش های پیش روی آنان است.  از این­ رو هدف پژوهش حاضر این است که با رویکردی آینده­ نگرایانه به کشف عوامل موثر بر آفرینش کسب وکار برای فارغ ­التحصیلان این رشته بپردازد. روش: پژوهش حاضر از نوع اکتشافی با استفاده از روش دلفی است. جامعه آماری در بخش دلفی ۱۵ نفر از صاحب نظران حوزه علم اطلاعات و دانش­ شناسی و کارآفرینی بوده است و در بخش اکتشافی از نظریات ۱۶۵ نفر از خبرگان بهره برده شد. ابزار پژوهش نیز پرسش­نامه محقق­ ساخته بود که روایی آن با بر اساس آزمون تحلیل عاملی تایید شد و پایایی بر اساس آزمون آلفای کرونباخ  برای تمامی مولفه­ ها بالاتر از ۷/۰ محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از آزمون­های توصیفی میانگین و انحراف معیار، آزمون بارتلت، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی توسط نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و لیزرل نسخه ۸/۸ استفاده شد. یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل موثر بر آینده کسب وکار کارآفرینانه در سه عامل فرصت ­های کارآفرینانه، ظرفیت های کارآفرینانه، و چهارچوب کارآفرینانه قرار می گیرند. برای بررسی مدل تحقیق بار عاملی گویه ­ها و شاخص­های برازش مدل محاسبه شد و با توجه به آنکه بار عاملی تمامی گویه ­ها بالاتر از ۴/۰ برآورد شد و شاخص ­های برازش مدل نیز دارای مقدار موردنظر بودند، مدل پژوهش مورد تایید قرار گرفت. اصالت/ارزش: پژوهش حاضر با رویکردی اکتشافی و با دیدگاه آینده­ نگرایانه در خصوص عوامل موثر بر کسب­ وکار کارآفرینانه در حوزه علم اطلاعات و دانش ­شناسی انجام شده است. از این پژوهش می توان به منظور بهبود محیط کسب­وکار و ایجاد فضای مطلوب برای کار و رشد روحیه کارآفرینی در دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی استفاده کرد.  

کلیدواژه ها

Entrepreneurial opportunities, Entrepreneurial capacity, Entrepreneurial frameworks, Knowledge and Information Science, آینده پژوهی کارآفرینانه, فرصت های کارآفرینی, ظرفیت های کارآفرینانه, چهارچوب های کارآفرینانه, علم اطلاعات و دانش شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.