ارزیابی گوناگونی ریختی توده های بومی گرمک در منطقه جنوب کرمان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون باغبانی ایران، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRSHS-23-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رودباری

AREEO

احمد آئین

AREEO

سیبگل خوشکام

AREEO

ناصر میرزایی

AREEO

چکیده

با توجه به برنامه تغییر الگوی کشت منطقه جنوب استان کرمان و پیش بینی افزایش سطح و میزان تولید محصول در چهار سال آینده، دستیابی به پیش بینی انجام شده نیازمند استفاده از رقم ها و یا دورگه های مطلوب است. بنابراین، شناسایی پتانسیل توده های بومی و حرکت به سمت به نژادی آن ها، ضمن اینکه موجب تولید محصول بیشتر و با کیفیت خواهد شد، می تواند در کاهش هزینه های تامین بذر موثر باشد. برای این منظور، ۴۵ نمونه از انواع توده های بومی گرمک Cucumis melo L. var.) reticulates ( منطقه جنوب استان کرمان جمع آوری و از لحاظ برخی ویژگی های کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند.  نتیجه ها نشان داد که بیشتر ویژگی ها از گوناگونی پدیدگانی بالایی برخوردار بودند. ویژگی سفتی میوه دارای بیشترین ضریب تنوع (۸۰/۸۰ درصد) و روز تا رسیدگی میوه دارای کمترین ضریب تنوع (۷۰/۱۱ درصد) بودند. در بین توده های مورد ارزیابی، شش شکل مختلف میوه از نظر ظاهری وجود داشت. با توجه به نتیجه های به دست آمده، توده های گرمک جنوب استان کرمان، دارای تنوع بالا از نظر ویژگی های مورفولوژیکی و کیفی می باشند و از این تنوع می توان برای تولید رگه های خالص با ویژگی های مطلوب (مانند سفتی بافت و شکل میوه) استفاده نمود. همچنین، می توان با خالص سازی توده ها و تولید رگه­های خویش­آمیز، به سمت تولید دورگه گام برداشت.

کلیدواژه ها

Appearance characteristics, Fruit quality, Gene pool, Melon, Morphological diversity, خزانه ژنی, تنوع مورفولوژیکی, کیفیت میوه, ملون, ویژگی های ظاهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.