تاثیر اسیدهای آلی کربوکسیل دار سبک و برخی کلات های مصنوعی بر جذب و انتقال روی در دو رقم گندم با روی- کارآیی مختلف

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-4-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین هفت برادران

امیرحسین خوشگفتارمنش

مجید افیونی

چکیده

کمبود روی در انسان را که عموما به علت کمبود روی قابل استفاده در رژیم های غذایی بروز می کند، می توان با افزایش غلظت روی قابل جذب در محیط رشد گیاه برطرف نمود. ترشحات ریشه و اسیدهای آلی ناشی از تجزیه مواد آلی بر قابلیت جذب روی موثرند. بنابراین، هدف این آزمایش آبکشت، بررسی اثر برخی اسید های آلی بر جذب و انتقال روی در دو رقم گندم با روی- کارایی مختلف بود. دو سطح روی (۱۰ و ۱۰۰ میکرومولار)، شش اسید آلی (اسیدهای کربوکسیلیک طبیعی سیتریک، تارتاریک، اگزالیک، سالیسیلیک، EDTA و آمینواسید ال- متیونین) و ارقام گندم کویر (روی- ناکارآمد) و بک کراس روشن (روی- کارآمد) انتخاب شد. نتایج نشان داد که قابلیت جذب گونه های آزاد و کمپلکسی روی کاملا متفاوت بود. در رقم کویر، فعالیت Zn۲+ در محلول غذایی با وزن خشک اندام هوایی همبستگی منفی و با غلظت روی اندام هوایی همبستگی مثبت داشت؛ در حالی که گونه کمپلکسی روی روند عکس داشت. در بک-کراس روشن، نتایج برعکس کویر بود. پاسخ ارقام گندم به اسیدهای آلی نیز متفاوت بود. تیمار EDTA، در رقم کویر کمترین و در بک کراس روشن بیشترین غلظت روی اندام هوایی (به ترتیب ۸/۱۸ و ۵/۹۹ میلی گرم در کیلوگرم) را داشت. اسید تارتاریک و اسید سیتریک در رقم کویر کمترین (به ترتیب ۷/۲۶ و ۶/۵۸ میلی گرم در کیلوگرم) و در رقم بک کراس روشن بیشترین غلظت روی ریشه (اسید تارتاریک ۲/۸۳ و اسید سیتریک ۱/۹۸ میلی گرم در کیلوگرم) را به همراه داشتند. فعالیت آنزیم کاتالاز در هر دو رقم گندم با غلظت روی ریشه رابطه عکس داشت. بر اساس نتایج این پژوهش، تفاوت پاسخ ارقام مختلف گندم به اسیدهای آلی به سازوکارهای خاص هر گیاه در مورد روی-کارایی مربوط می شود.

کلیدواژه ها

Organic acids, Root exudates, Back Cross Rowshan genotype, Kavir genotype, Micronutrients., اسیدهای آلی، ترشحات ریشه، رقم بک کراس روشن، رقم کویر، عناصر کم مصرف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.