برآورد ترکیب پذیری عمومی صفات فیزیولوژیک مرتبط با تحمل خشکی، عملکرد و میزان اسانس میوه در گشنیز با روش پلی کراس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-15-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرام شریفی زاغه

دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

مصطفی خدادادی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

امیر قلی زاده

استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان

چکیده

یکی از عوامل محدود کننده تولید گیاهان دارویی تنش خشکی می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی ترکیب پذیری عمومی توده های بومی گشنیز برای صفات عملکرد و اجزای عملکرد میوه و محتوای اسانس در رژیم های مختلف آبیاری بود. به همین منظور ۱۴ خانواده ی نیمه خواهری حاصل از خزانه ی پلی کراس در سه آزمایش (بدون تنش، تنش ملایم و تنش شدید) در سال زراعی ۱۳۹۴ در در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه ی آماری داده ها نشان داد که بیش ترین ضریب تنوع فنوتیپی در شرایط عدم تنش مربوط به کلروفیل کل، در شرایط تنش ملایم مربوط به عملکرد میوه و در شرایط تنش شدید مربوط به میزان اسانس میوه بود. هم چنین بیش ترین ضریب تنوع ژنتیکی در شرایط عدم تنش، تنش ملایم و تنش شدید به ترتیب مربوط به صفات میزان اسانس میوه، عملکرد میوه و میزان اسانس میوه بود. نتایج تجزیه خوشه ای براساس ترکیب پذیری عمومی صفات مشخص کرد که فامیل های ناتنی ۸، ۹، ۱۰ و ۱۴ برای تولید واریته ساختگی با عملکرد میوه و میزان اسانس بالا در شرایط عدم تنش خشکی مناسب هستند. در شرایط تنش ملایم فامیل های ۷، ۱۱ و ۱، برای تولید واریته های با عملکرد میوه و میزان اسانس بالا مناسب هستند و در شرایط تنش شدید فامیل های ۱۳، ۱۴، ۱۱، ۶ و ۷ برای تولید واریته های با عملکرد میوه ی بالا و فامیل های ۱، ۳، ۹، ۱۲ و ۷ برای تولید واریته با میزان اسانس بالا مناسب هستند.

کلیدواژه ها

تنش خشکی, ترکیب پذیری عمومی, فامیل های ناتنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.