سنجش آگاهی زنان روستایی از مولفه های مدیریت بحران بلایای طبیعی (مطالعه موردی: شهرستان دامغان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_DPMK-12-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید ریاحی

Associate at geography and rural planning, kharazmi university, Tehran, Iran

معصومه رستمیان

P.hd student geography and rural planning, kharazmi university, Tehran, Iran (Corresponding Author)

چکیده

زمینه و هدف: خسارت های ناشی از وقوع حوادث بلایای طبیعی گوناگون در سراسر جهان به ویژه در مناطق روستایی در حال افزایش است. جهت کاهش آسیب های ناشی از بلایای طبیعی باید آگاهی افراد برای مقابله با بلایای طبیعی ارتقا یابد، که در این میان زنان روستایی برخوردار از آگاهی در زمینه مدیریت بلایای طبیعی، می توانند در کاهش آسیب پذیری جامعه روستایی نقش موثری داشته باشند. هدف این پژوهش سنجش آگاهی زنان روستایی از مولفه های مدیریت بحران بلایای طبیعی در روستاهای شهرستان دامغان می باشد. روش: این تحقیق توصیفی–تحلیلی و از شیوه مطالعه اسنادی و پیمایشی با به کارگیری پرسشنامه، برای پاسخگویی به پرسش تحقیق در شهرستان دامغان استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق ۶ دهستان شهرستان دامغان انتخاب شده است که جامعه نمونه ۳۷۰ نفر از زنان روستایی دهستان های مذکور تعیین شده است. به منظور تجزیه وتحلیل، از آزمون T تک نمونه ای برای مشخص کردن سهم میانگین برخورداری از آگاهی در هر یک از مولفه های مدیریت بحران در سه دوره پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران پردازش گردید. سپس برای اولویت بندی سطح آگاهی زنان روستایی از مولفه های مدیریت بحران بلایای طبیعی از روش آنتروپی به منظور وزن دهی به معیارها  و از مدل تصمیم گیری چندشاخصه تاپسیس (TOPSIS) برای اولویت بندی سطح آگاهی مدیریت بحران در روستاهای شهرستان دامغان استفاده شد. یافته ها: براساس شاخص های آگاهی مدیریت بحران بلایای طبیعی در ابعاد سه گانه چرخه مدیریت بحران (پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران)، وضع موجود سطح آگاهی زنان روستایی دهستان های تویه دروار و رودبار بهتر از سایر دهستان ها است. و همچنین زنان روستایی دهستان های دامنکوه، حومه، قهاب صرصر و قهاب رستاق به ترتیب در پایین ترین سطح آگاهی مدیریت بحران قرار دارند. نتیجه گیری: زنان به عنوان نزدیک ترین افراد در خانواده نقش ایفا می کنند و با افزایش آگاهی زنان از مولفه های مدیریت بحران می توان در زمان وقوع بلایای طبیعی از سطح آسیب ها برای خانواده و افراد کاست، و همچنین شرایط مناسب تری برای آمادگی و بازتوانی رخدادهای پس از آن ایجاد نمود.

کلیدواژه ها

Crisis Management, Rural Women, Crisis management components, Damghan city., مدیریت بحران, زنان روستایی, مولفه های مدیریت بحران, شهرستان دامغان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.