اثر پی- دلتا در زلزله های با مدت تداوم طولانی و کوتاه بر روی تغییرمکان پسماند و ظرفیت فروریزش سازه های یک درجه آزادی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های زیرساخت های عمرانی، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_CER-7-13_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین حاجی محمدی

دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

حر خسروی

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی عمران/ دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

رضا دزواره رسنانی

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، بابل، ایران

چکیده

در تحلیل سازه، اثر پی-دلتا به تغییرات نیروهای داخلی ناشی از لنگر حاصلضرب بار ثقلی (پی) در تغییرمکان جانبی سازه در اثر زلزله (دلتا) گفته می شود. اهمیت اثر پی-دلتا هنگامی که پاسخ سازه در ناحیه خطی است می تواند قابل چشم پوشی باشد، اما این اثر با ورود پاسخ سازه به ناحیه غیرخطی اهمیت بیشتری پیدا می کند. از طرف دیگر مدت دوام زمین لرزه زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که در تحلیل های غیرخطی اثر پی-دلتا نیز لحاظ شود. در این تحقیق جهت بررسی میزان تاثیر مدت دوام زلزله و اثر پی-دلتا به طور هم زمان، الگوریتمی در نرم افزار متلب پیاده سازی شد که با بکارگیری نرم افزار اپن سیس، سیستم های الاستوپلاستیک را تحت شرایط بار ثقلی مختلف مدل سازی نموده و سپس آن ها را تحت تحلیل های دینامیکی خطی و غیرخطی، تحت نگاشت های با مدت دوام طولانی و کوتاه قرار می دهد. نتایج این مطالعه نشان داد که در تمام موارد تعداد فروریزش ها تحت نگاشت های با مدت دوام طولانی نسبت به جفت نگاشت های با مدت دوام کوتاه، حدود ۲ برابر است. همچنین تعداد فروریزش ها با افزایش شکل پذیری و شاخص پایداری افزایش ولی با افزایش دوره تناوب سازه کاهش می یابد. علاوه بر این، افزایش مدت دوام زلزله تاثیر چندانی بر افزایش تغییرمکان پسماند سازه نداشته است ولی در اثر غیرخطی شدن سازه و اثر ثقل، فراوانی مقادیر تغییرمکان های پسماند بزرگ، افزایش پیدا می کند.

کلیدواژه ها

اثر پی- دلتا, مدت تداوم زلزله, تغییر مکان پسماند, ظرفیت فروریزش, سیستم یک درجه آزاد الاستوپلاستیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.