بهینه سازی سیستم برداشت سفارش چند دوره ای و مسیریابی چند سفره برداشت کننده ها با هدف حداقل سازی مجموع دیرکرد
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات، دوره: 7، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_DMOR-7-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 404
نویسندگان
گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی ، قزوین، ایران.
دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی ، گلپایگان، ایران.
گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی ، قزوین، ایران.
چکیده
هدف: برداشت سفارش، یکی از فرایندهای درونی لجستیکی مبتنی بر نیروی کار و هزینه شناخته شده است. برداشت سفارش در قالب مسئله پاسخ به سفارش مشتری، به منظور جمع آوری مجموعه ای از سفارش ها در کوتاه ترین زمان ممکن در انبار تعریف می گردد. لذا هدف این تحقیق فراهم نمودن یک مبنای علمی و هم زمان کاربردی با در نظر گرفتن الزامات و محدودیت هایی است که سطح قابل قبولی از عملکرد را در سیستم های برداشت سفارش به ارمغان آورد. این امر از طریق ساخت یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح و هم چنین طراحی روش حل متناسب با ساختار مسئله صورت می گیرد.روش شناسی پژوهش: ابتدا با مرور ادبیات در حوزه برداشت سفارش دانش کافی در سطح عملیاتی حاصل شده است و با تاکید بر محدودیت های واقعی اقدام به مدل سازی ریاضی از طریق یکپارچه نمودن دسته بندی سفارش ها و مسیریابی برداشت کننده ها، شده است. پس از بررسی صحت مدل و حل آن از طریق نرم افزار GAMS، به دلیل ماهیت مسئله که از نوع سخت است، مسئله از طریق یک الگوریتم کارا که نسخه گروه بندی الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی است، حل شده و مقایسات صورت پذیرفته است. برای استفاده از این الگوریتم از اپراتورهای منطبق با ساختار خاص مسئله که هدف آن تخصیص سفارش ها (اقلام) به برداشت کننده ها (گروه ها) است استفاده می شود.یافته ها: ارائه یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح چند دوره ای برای مسیریابی چند سفره برداشت کنندگان با فرض وجود قابلیت باز پر سازی انبار و دسترسی محدود به برداشت کنندگان. برای نمونه مسائل با ابعاد بزرگ، از الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی استفاده شده است. نتایج بر قابلیت موثر و کارایی این الگوریتم برای حل نمونه مسائل بزرگ اشاره دارد.اصالت/ارزش افزوده علمی: مسئله برداشت سفارش چند دوره ای و مسیریابی چند سفره برداشت کنندگان نخستین بار در این مقاله مدنظر قرارگرفته است. زیرابه علت محدود بودن تعداد برداشت کنندگان، این مهم می بایست در مدل سازی مدنظر قرار گیرد. فرض بازپرسازی نیز نخستین بار در این مقاله موردتوجه قرارگرفته و مدل سازی آن صورت گرفته است. بدین ترتیب سفارش ها در طول زمان، طی دوره های مختلف وارد انبار می شوند و در موقعیت از پیش تعیین شده قرار می گیرند. وجود بازه زمانی برای دسترسی به برداشت کننده ها در هر دوره و مدل سازی آن نیز نخستین بار در این مقاله موردبررسی قرارگرفته است. درنهایت، تابع هدف حداقل سازی مجموع دیرکرد است که هم راستا با نیاز صنایع تولیدی است. در خصوص روش حل نیز یک الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشی با در نظر گرفتن ساختار مسئله (که منطبق بر ساختار مسائل گروه بندی است) ارائه شده است و عملگرهای تولید جواب نیز برای حفظ شدنی بودن جواب، توسعه یافته اند.کلیدواژه ها
دسته بندی سفارش, مسیریابی برداشت کننده, چند دوره ای, الگوریتم قهرمانی در لیگ های ورزشیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.